Oldalak

2014. szeptember 26., péntek

Megnézett filmek♥

Tegnap torna utána ezerrel pörögtem (jót tett :) ), de mivel ilyenkor már nem szoktam újabb gyakorlatoknak neki állni -feleslegesnek találom-  muszáj volt lefoglalnom magam valamivel. Valahogy nem volt kedvem netezni, így jött az ötlet hogy filmezek. De már az összes filmemet unom, így online filmnézésbe kezdtem. Nem tudom ki hogy van vele,de néha kell ilyen délután ,mikor filmekbe temetkezünk.
Jó sok filmet találtam amit már rég meg akartam nézni. Az online film.hu-n nézelődtem. Nos,ez volt az egyetlen olyan oldal -azok közül amiket néztem- ,ahova nem kell regisztrálni, viszont a felugró reklám ablakoktól kikészültem és a hajamat téptem.
Kezdtem a thriller kategóriával. Szilviéknél mikor voltam ez hagyomány volt,hogy horror hétvégét tartunk- kicsit hiányzott,így magam néztem olyanokat miket még nem láttam.

Dorothy volt az első film amit kiválasztottam. A borító fogott meg: tipikus elmebeteg kislány képe. Nem nagyon szeretem az olyan filmeket amikben gyerekek,meg babák vannak- mert nekem ezek eléggé rémisztőek (bolond vagyok ,igen) és egyedül is voltam- de azért a kíváncsiság hajtott.
"Jane Morton a dublini pszichiáter egy autóbalesetben elveszíti fiát és férjét. Mély gyásza közepette egy érdekes eset tanulmányozására kap felkérést. Egy vidéki városkában egy tinédzserlány, Dorothy Mills, a rábízott bébit hidegvérrel meg akarta fojtani. Jane úton a városka felé túl él egy borzalmas autóbalesetet, majd a településre megérkezve szembesül annak különös hangulatával és lakóival. Rövidesen találkozik a zavart és ideges Dorothyval, aki esküszik, hogy nem bántotta a gyereket. Jane beszélgetésük után azt a következtetést vonja le, hogy többszörös személyisége van a lánynak, ám amikor a transzba esett lány elhunyt fia hangján szólal meg minden megváltozik…"

Akit érdekel,az ne olvasson tovább; spoilerezek.
Szóval nem is tudom mit mondjak a filmről. Én valami félelmetes,izgalmas végkifejletre számítottam... Valahogy nem mondanám ,hogy elbűvölt a sztori. Az elején persze semmit nem lehet érteni; a főszereplőnk, ez a Dorothy gyerekmegőrző és egy kisbabát akar megfojtani  amíg a szülők nincsenek itthon.... Aztán mikor hazaérnek ,észreveszik...de Dorothy pasi hangon kezd elüvölteni az apára és küldi melegebb éghajlatra.
Emiatt persze be is börtönözhetik, ezért kirendelnek mellé egy pszichológust( a másik főszereplőnk),hogy megtudják mi baja. Természetesen bonyolódik a helyzet,mert egyre több hang szólal meg a kislányból,és mindegyik más személyiség- és mégse mondhatnánk rá hogy skizofrén. Mint ki is derül a filmből  ezek a hangok elhunyt helybéli tinik lelke, akik a főszereplő Dorothyn keresztül szólnak az emberekhez.
Azt el is felejtettem írni az elején hogy ez egy kis közösségben játszódik,valami távoli helyen (tipikus azt hiszem; sok szektás isten hívő elmebeteg- gondolom nem kell bemutatni)
Persze a történet előrehaladása közben megismerjük ezeket a különböző személyiségeket/lelkeket. Két srác és egy lányról van szó,akik szintén ebben a közösségben éltek,csak autóbalesetben meghaltak. A szektás társulat persze tudja,hogy a lelkek eszköznek használják Dorotyt és emiatt bizonyos napokon gyűlést tartanak,ahol hívják is ezeket a lelkeket,hogy a hozzátartozóik beszélhessenek velük.
A pszichomókusunk egész idő alatt tevékenykedik,megtud ezt azt- és végül el akarja vinni a kislányt a nagyvárosba,ahonnan jött, hogy megfigyeljék és kezelni tudják. A helyieknek eszük ágában sincs megválni tőle,mert ők ezt egyfajta képességnek vélik,hogy a holtak rajta keresztül beszélnek.
Végül kiderül a csavar a filmben,mi szerintem eléggé béna.
Végig szenvedjük magunkat a sztorin ,azt hisszük jó kis szellemes történet, aztán kiderül,a 3 tini tragédiája és haláluk oka. A lényeg hogy a 3 tini közül a csajt  nem tudom hány helybeli évekkel ezelőtt megerőszakolta. Az egyik srác megtalálta őket és a sok pasi közül az egyiknek elvágta a torkát (helyes!) ,aztán menekülni kezdtek hárman ,de persze a sok faszi követte őket... és ahogy gyorsan hajtottak bele a vízbe és nyekk.
Na nekem itt törött el a mécses,hogy egy ennyire primitív dolgot adtak meg alapnak. Alapból meg sem nézem az olyan filmeket amiben nemi erőszak van,mert undorodok, a belem kifordul és nem bírom elnézni a tétlenséget és olyan hihetetlen ideg tör rám,hogy nem igaz.....  Ráadásul,ami iszonyúan felháborított,hogy nem volt benne megtorlás (mint mondjuk a hollóban)! Milyen film az ilyen?!
Kiderült ez az egész,és a helyi pap nem hajlandó lépni,mert a bűnösök rábeszélik,hogy ne,mert akkor a kis elzárt közösségükben zsaruk fognak kutakodni.  Ennyivel elintézte a rohadt főbűnös.
És tudjátok mi lett a büntetés?! Száműzés -.-" Én totál kiakadtam. Mi az hogy csak ennyi?! Én minimum vérengzést,meg kaszabolást vártam volna a szellemektől. Persze lehet én fújom fel ezt az erőszak dolgot,de hát a szememben ez a minimum; nem bírom az igazságtalanságot.
Szóval amilyen misztikusan indul, egy rakat kaki a vége- nem kétszer megnézendő film a szememben. Sőt, az elpazarolt órát is sajnálom rá.  Azt vártam volna,hogy mindegyik rohadék jól megfizet majd -és nem.
Ó,és amit kihagytam: a pszohomókus nő is meghal,mert ő megvédi Dorothyt mikor őt akarják elhallgattatni, erre ellöki az egyik szemét pasi és beveri a fejét meghal -.-" Annyira lúzerség van a filmben ,hogy már nézni is fájt a végén.  S akkor az egésznek megint semmi értelme,mert vissza térünk az elejére,ahol is a pszihológus nő egy pasival beszélget és kiderül hogy a testében Dorothy van. Na most ezt hogyan?!
Mit keresett a nő testében,mikor az meghalt? Komolyan szabályosan irritált a film,pedig azt hittem jó lesz :(

Ezek után,hogy ezt a filmet elfelejtsem, keresgéltem tovább és megtalálta azt a filmet,aminek a mozi plakátját megkaptam anno Verától; az Álmok otthona címet viseli. Lehet hogy többen ismeritek már,mert pár éve játszották a mozikban, és a plakátja alapján tetszett.
"Egyesek szerint minden háznak vannak emlékei. Nem sokkal azután, hogy a család beköltözött az új házba, tudomást szereznek egy brutális bűncselekményről, amelyet a ház előző lakói követtek el. Will elkezdi vizsgálni a tragédiát, es az egyetlen szál, amin elindulhat a szomszédjuk, Ann aki ismerte a meggyilkolt családot."

Hogy őszinte legyek,ez sem egy nagy szám film,és még csak misztikus kategóriába se tenném.  A leírás alapján ezt is ilyen házi szellemes/démonos történetnek képzeltem el; tipikus beköltözős,új élet kezdős sablonos törtnettel.
No az egész nem így volt...
Tipikus családi idillel kezdődik de kiderül a film közepén hogy, kettős személyiségű az apa (már megint...)  akiről kiderül,hogy a múltban él,ahol vele él a családja,akik valójában nincsenek már.
Valódi énjére később jön rá mikor nyomozni kezd azután ,hogy kik éltek a házukban ő előttük és rábukkan annak az embernek a sztorijára,akit család és gyerekgyilkosnak hívnak,ugyanis kinyirta a saját családját. Ahogy nyomoz, felnyitják a szemét,hogy valójában ő volt az aki előtte is ott élt és ő nyírta ki a családját,csak mikor emiatt diliházba csukták (mert ez volt a büntetése) ,akkor az elméje védekezésképp létrehozott egy másik személyiséget,amibe beleélte magát és elfelejtette előző énjét.
Bizarr lehetett neki mikor tudatosult benne,hogy ott van ahol fogva tartották évekkel ezelőtt (a diliházba ugye; csak kiengedték később).
Nekem innentől az egész elvesztette a varázst!  S nem azt a szellemjárós ,házban kisértős sztorit kaptam,amire számítottam. Innentől minden olyan emberi lett- vagy hogy is fogalmazzak. Már nem volt benne semmi ijesztő,semmi misztikus, sőt még a háznak se sok szerepe volt az egészben.
A végére kiderül,hogy csak egy mezei-felbérelt- gyilkos gyilkolta le a családot; véletlenül!!!!  o.O Oh ,ez annyira annyira kiábrándító volt. Ennyire hülye sztorit.
Ugyanis a felbérelt gyilkosnak a velük szembe lévő nőt kellett volna kinyírnia- és a volt férj volt a bérlő. Könyörgöm, egy másik család problémái miatt volt az egész!
Nem kaptam szikrát mikor kiderült az igazság,meg úgy minden- kicsit volt kiborító ,hogy megint mellé fogtam.

Ezután megnéztem a szintén thriller kategóriában lévő Bújócskát. Olyan megnyerő volt a borítója- ijesztő,elmebeteg külsejű, különc kislány, alapból gyerekekkel kapcsolatos horror film- biztos jó.
 "Dr. Richard Goodman nemrégiben özvegyült meg. A pszichiáter a kilencéves kislányával együtt próbálja túltenni magát felesége hirtelen elvesztésén. Emily azonban nehéz eset: képtelen feldolgozni a történeteket. Apja megkéri egykori tanítványát, Dr. Katherine Carsont, hogy segítsen a világtól egyre jobban elzárkózó kislánynak. Több hónapos kezelés után Goodman úgy dönt, hogy New Yorkból egy csendes kisvárosba költöznek. Ám ez sem javít a helyzeten, sőt, Emily egyre több időt tölt új, képzelt barátja társaságában, aki élvezettel játssza halálos játékait."

Ez a film is csalódás volt. Komolyan nem értem mért kellett ilyen béna filmekbe trafálnom. De ez is olyan tipikus ijesztgetősnek tűnt,aztán itt is kiderült ,hogy az alap sztori ami az egész mögött húzódik ,csak egy tudathasadásos ember gyilkolászása. Nekem ez kiábrándító :'(
Itt is annyi volt a lényeg,hogy volt egy család, ahol az anyuka meghalt ,és a kislány bedepizett ,így az apja elköltözött vele valami csendes helyre.... Az apa pszichomókus és elemezte a kislányát,hogy miként viseli a dolgokat.
A kislány nem volt hajlandó beszélni az apjával, hanem valami titokzatos pasival barátkozott össze, bizonyos Charlie-val. Az apja nem érti,arra véli,hogy ez valami kitalált karakter,és hogy ez csak a lánya védelmi mechanizmusa a traumák miatt. Ez a Charlie állítólag vicces,és jó fej,de a vége felé kezd eldurvulni és nem egy ember meghal emiatt.
A legvégén ennek is kiderül,hogy az apuka volt az akinek tudathasadás van,és ő volt a Charlie.... Nem várt fordulat,bár sejteni lehetett. Próbálta a film úgy beállítani ,hogy a gyanú a szomszéd párra terelődjön,de hát hamarabb kibújt a szög a zsákból. 
Innentől ez a film és értelmét vesztette,mert semmi misztikus nem volt benne,csak egy elmebeteg apuka,aki kinyírta azt a nőt aki szerethette volna, kinyírta a macskájukat és a volt tanítványára is rátámadt,aki meglátogatta őket ,miután a kislány sírva felhívta,hogy baj van.... Áhh,szóval mondjuk úgy,hogy ezekkel a filmekkel abszolút befürödtem és egyiknek se volt semmi köze a misztikus thrillerhez.....

Ezek után nem is tudtam mit nézzek,mert hát csalódott voltam,hogy semmi rettegés,pánik, szellemek ,démonok...."csak" elmebetegek.
Úgyhogy vígjátékokat kezdtem nézni,hogy megbékéljen a lelkem.
A vígjáték kategóriában megtaláltam az Egy boltkóros naplója című filmet. Ezt megkaptam könyvbe kölcsön,de még nem jutottam el odáig hogy elolvassam :$ De a sztori érdekelt.
"A huszonöt éves Rebecca tipikus nagyvárosi szenvedélybetegségben, vásárlási kényszerben szenved. Valójában nincs gondja semmire, hiszen állása van, és a város előkelő negyedében lakik a barátnőjénél. Amikor a betegsége az anyagi csőd szélére sodorja, Rebecca az unalmasnak tartott munkáját jövedelmezőbbre cseréli, az egyik pénzügyi tanácsadó lapnál helyezkedik el. Az egyszerű, hétköznapi embereknek szóló cikkeivel gyorsan népszerű lesz. A jóképű, ambiciózus munkatársa, Luke figyelmét is felkelti. Kérdés, milyen hatással lesz mindez a lányra. Sophie Kinsella regényei nyomán."

Nos,nem is tudom. Mondhatni aranyos történet,tipikus nővel,aki imád vásárolni és szereti a divatot, csak túlzásokkal.  Nekem nem lett volna bajom a filmmel,de valamiért annyira szerencsétlen a főkarakter stílusa,hogy nem igaz. Én valahogy magabiztos lányra számítottam,aki kiáll magáért és azért amit szeret és nem csak hebeg habog összevissza. Mert ez a lány a film alatt végig ezt csinálta. Megcsinálta az adósságot magának,hazudott az embereknek, ahelyett,hogy az igazat mondta volna mindenkinek. Gondolok itt például arra a jelenetre,hogy mikor megy a boltkórosok terápiájára (ahova a barátnője küldte el,hogy kigyógyuljon belőle) , odaadja a vásárolt holmikat egy nőnek-,aki szintén erre a terápiára jön -  hogy dugja el,mert így még se mehet be (a ruhák amiket vásárolt kivételesen tényleg kellettek neki; az egyik a barátnőjének az esküvőjére,a másik meg egy interjúra a tvben). Erre kiderül,hogy a nő,akinek a ruháit adta, az új csoport vezető a terápián és az ő módszerei azok,hogy elajándékozza a ruhákat.
Oké,ezzel még semmi baj sincs, de könyörgöm ,mért nem lehet megmondani az igazat,hogy basszus ez most kell neki erre és erre; meg mi az hogy az meg csak úgy rendelkezik az ő holmijai felett?! És itt jön be a szerencsétlenkedése a karakternek,mert nem képes kiállni magáért ,meg az igazáért.
A másik ilyen bénázása ,a végén van,mikor a behajtója beégeti az interjú alatt, és a pasija megsértődik amiért hazudott neki. Isteneim; mért nem lehetett volna elmondania az igazat?! Állt mint egy rakás szarkupac és csak szenvedően nézett.... és ugyanezt eljátszotta a barátnőjével. Ő is kérdőre vont,hogy hol a koszorúslány ruha,és nem tudta volna neki elmondani,hogy a kedves terápián -ahova ő nevezte be- elvették tőle..... X_X
Szóval voltak kiborító jelenetei,amiket nem értek.
De nézhető film azért- de nekem csak egyszer.

Nézelődtem tovább az oldalon, és megnéztem a Kell ez a fogyókúra? című filmet!
"Ninának és férjének fürdőruha-készítő cége van Párizsban. Hogy együtt lehessen a szeretőjével Gaspard felajánlja Ninának, vegyen részt az egy hónapos karcsúsító-programon az Alpokban. A kövérek “farmján” a nő találkozik Emilie-vel és Sophie-val. Az előbbi minden évben eljön ide, és nem meri bevallani, hogy nem olyan boldog és egészséges, mint amilyennek mondja magát, a másik meg letagadja a korát, és fizet a szexért. A közös megpróbáltatás összehozza őket. Rájönnek, úgy lesznek boldogok és sikeresek, ha elfogadják önmagunkat."

Na ezt a sztorit szerettem. Annyira áttudtam benne érezni egy két ember sérelmét és érzéseit. S emellett igen mókás történet. Erre azt tudom mondani,hogy érdemes megnézni -és érdemes lenne neki egy második rész is.
Tetszett ahogy barátságok alakultak ki ezek közt az emberek közt és ahogy a főszereplő élete alakult. Va egy alap helyzet amiből ezek a nők kiszakadnak... eljönnek erre a helyre, összebarátkoznak... persze jön a mélypont mint minden filmben, meg a bonyodalom (a főszereplő férje pl. megcsalja a nőt, és állandón leszólja az alakját,pedig aztán sok felesleg nincs rajta....,de ő mégis meg akar felelni férjének,mert hát szereti. ), aztán a mélypont,ahol összevesznek ,meg fel akarják adni... majd a vége,mikor megbosszulják a sérelmeket és minden happy.
Ez egy nagyon aranyos, szerethető  történet- többször is simán megnézném (: ♥

S utolsónak megnéztem a Nagyon nagy Ő című filmet,amit viszont már korábban láttam darabokban a tvben ,de mivel imádom Jack Black filmjeit,meg a karaktereit (bár ebbe a filmben nagyon nem volt szimpi, de hát nem tudtam rá haragudni,mert imádom a színészt♥) , muszáj volt megnéznem.
 "Hal Larson (Jack Black) nem valami nagy szám, de igényei és kritikus megjegyzései azok vannak, ha nőkről van szó. De a kutya se megy el vele, ezért kihasználja a váratlan lehetőséget. Tony (Anthony Robbins), a motivációs guru felajánlja, hogy hipnózissal segít rajta. A gyors kezelés után Hal csak a nők belső értékeit veszi észre. Nemsokára vadul szerelmes lesz a kövér Rosemarybe (Gwyneth Paltrow). Mauricio (Jason Alexander) szintén pancser barátja rá se ismer, és mielőtt végzetesre fordulna Hal sorsa, minden eszközzel azon dolgozik, hogy visszaterelje a helyes útra."

 Ebben a filmben egyedül azt nem szeretem,ahogy a főszereplő viszonyul a nőkhöz; ez a felszínesség. Ez,hogy állandóan csak a legjobbat,legszebbet keresi (a saját  szemében a legszebbet,ami egyenlő volt az atom sovány,nagy mellű, média által kreált nőkkel), és mindenki máson átnézett ,meg lenézett. Ezt a szemléletet amúgy is utálom- és a film jól bemutatja,hogy mi zajlik sok emberben.
A lényege,hogy  beszorul a liftbe egy ilyen életmód tanácsadó faszival,aki segíti felnyitni a szemét és minden "csúnya" lányt gyönyörűnek lát onnantól. A legjobb barátja nem is érti ezt a pálfordulást,és ki van bukva,hogy mi lett a barátjából. Ugyanis összejön egy lánnyal,akibe totálisan bele szeret.  Csakhogy ő másképp látja mint a mindenki más. A guru elérte nála,hogy a belső szépséget is lássa -ami így jelenik meg a filmben,hogy sokakat gyönyörűnek lát.
Aztán ez a legjobb barátja elrontja az egészet,mert  összefut váratlanul ezzel a guruval,és meggyőzi ,hogy vegye le róla a "rontást". Meg is történik,és újra úgy lát mindent a főhősünk mint amilyen valójában.
Ezen ki is akad,és le is szúrja a barátját ,hogy mért vette el ezt tőle- mert mindegy volt az egész ha ő szépnek látta a lányt.
Persze happy end a vége,mert mivel beleszeretett a lányba,már lényegtelen volt hogy néz ki,mivel így is tetszett neki (:
Szeretem ezt a filmet is,nagyon aranyos. ♥

Sajnálom a sok negatív véleményt,de a sok thriller csalódás volt. Viszont ha van film ötletetek,vagy véleményetek valamiről mondhatjátok vagy linkelhetitek (:

10 megjegyzés:

 1. nekem a bújócska az egyik kedvenc filmem :)
  anno megvettem dvd-n ahol vannak alternativ bejejezések a filmhez,hát volt pár ami jobban tetszett mint at eredeti :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha nincs elvárásom ,akkor lehet nem is lett volna olyan rossz- de én valami másra vártam ezzel kapcsolatban =(

   Törlés
 2. A Bújócska nekem sem tetszett, valahogy a paranormális téma köré épülő mozikat jobban szeretem, de ezt neked nem is kell mondanom, mert hasonló az ízlésünk :P A többi thriller is elég gyengécske a leírásod alapján, pedig a Dorothy Millst meg akartam nézni, de akkor inkább kihagyom.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Persze hogy tudom- hisz együtt horrorozunk :D De amúgy igen- tökre mást kaptam mint amire számítottam :S szóval csalódott vagyok, mert a Dorothy is olyan kis misztikusnak tűnt.

   Törlés
 3. A Démonok között-et és a Tükrök-et láttad már? Csak az a két film tudott engem igazán megijeszteni és utána órákig féltem, a lámpákat sem mertem lekapcsolni :D A tükröket meg egyébként sem szeretem, szóval a film csak rátett egy lapáttal a tükörfóbiámra...
  Ha még nem láttad őket, szerintem érdemes megnézni mindkettőt. Szigorúan világosban!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hu, a Démonok között filmet ismerem nagyon jól :D Azt már többször is láttam; a Tükrök című filmet meg csak úgy ajánlották, meg láttam bemutatót... ja meg a második részét. De nem nagyon emlékszem rá =(

   Törlés
 4. A Dorothy Mills egy érdekes film lett. Egyedül a falubeli emberek viselkedésén kezdtem el pörögni, hogy mennyire irreális az, amit csinálnak. Számomra egyszer elég volt megnézni. Én úgy vagyok vele, hogy a primitív alap, az egy dolog. Viszont tudni kell jól tálalni, és ez nem volt így a Dorothy esetében.

  Azt nem szeretem sem a plakátokban, sem az előzetesekben, hogy másnak festik le a filmet, mint amilyenek valójában. Lehet, hogy az ingerküszöböm van nagyon eltolódva, de pl. az Álmok otthonát nem horrornak tartom, inkább thrillernek. Többet várok mindig az ilyen filmektől, mint ami lesz végül. :(

  Nekem a Bújócska tetszik a kategóriáján belül. Szeretik nagyon a bomlott elmét filmre vinni – pedig van még egy-két jó kórkép -, és ebben ez az egyik legjobb, a többi ilyenhez képest. Lehet, hogy azért nem volt nekem csalódás, mert tudtam, mire számítsak.

  A boltkóros tetszett könyvben, filmben a főszereplő idegesített kicsit. Én túljátszottnak éreztem az egész karaktert. Megmaradt nálunk a film, de eddig csak egyszer vettem elő, és azt hiszem, akkor sem jutottam a végéig. Rózsaszín csajos film. Lehet, hogy itt a hiba. :D

  A nagyon nagy ő, szerintem egy aranyos film, engem valahogy el tud szórakoztatni. A Kell egy fogyókúrát? viszont felírtam. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen ez az hogy primitív. Én valamiért azt hittem ,hogy jó parás lesz, közben meg marhaság.
   Sigen ,itt a gond ,hogy az előzetesek jól megvannak vágva - és lényegében eladják a filmet. Nem egy ilyen volt,hogy megnéztem és hú de borzalmasan parás volt... majd csalódtam a filmben,mert ezek a para jelenetek máshol voltak a filmben és eléggé elenyésző volt =/

   Hát nekem a Bújócska,meg az Álmok otthona majdnem egy kategória- mert lényegében mindegyik thriller/horrornak van kikiáltva, és igazából semmi köze a filmeknek ehhez. Csak a tudathasadásos szereplők szórakoznak benne és kész.

   Ja,a Boltkóros főszereplő engem is zavart- mert ahhoz képest h divat őrült,eléggé luzer :P

   A kell a fogyókúra? filmet meg ajánlom ,mert ilyen délutáni lightos filmnek elmegy (:

   Törlés
 5. Az Álmok otthona érdekes egy film, én a végén annyira kikészültem attól, hogy tévedésből ölték meg a családját, hogy alig tudtam abbahagyni a bömbölést :D A Boltkórostól a hajam kitéptem, annyira rémes...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem baromság :D Egyértelmű volt hogy valami nem stimmel- de valahogy akkor is másra számítottam :(

   Törlés