Oldalak

2015. május 20., szerda

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Egy blogposzt születése

Szuper jó,hogy újra  VKP idő van mert őszintén szólva nekem már hiányzott ez az egész. A sok különböző vélemény,megfogalmazás, ötlet, meg maga az egész filing.  Sajnos az előző fordulót ki kellett hagynom,mert időben se úgy voltam, plusz ötletem se volt arra a témára.
 Most viszont újra itt vagyunk - bár bevallom én majdnem lemaradtam,mert időzavarban vagyok- és egy blogposzt születésének körülményeiről kellene írni.
Ez nálam egy eléggé összetett dolog,mert nem tudok csak úgy durr bele akármiről írni vagy osztani az észt. Mindig kell lennie valami élménynek,vagy érnie kell valami olyan hatásnak ami elgondolkodtat és akkor filozofálhatok rajta.  Elég sok színű a blogom - még ha a külsejére nem is igaz-, mindenféléről írok: ez hangulat kérdése.
De ha már ráveszem magam az írásra(amit mondjuk nem nehéz),akkor szeretem elsősorban végig gondolni, hogy mi legyen a fő téma. Na most ez megint sok mindentől függ.
Példának vegyünk egy állandó témát nálam, a kirándulásokat. Na ezeknél a bejegyzéseknél elengedhetetlen az átgondolása a témának. Utánajárni pontos adatoknak: hol voltunk?, mit láttunk?, hogy közelíthető meg?,  mit érdemes vinni?, stb.  Sok esetben ez az a rész,ami sok embert nem érdekel,mert olvasni kell, ezért úgy oldom meg legtöbbször,hogy képekkel illusztrálom az egészet,hogy látványosabb legyen. Szóval a másik dolog ami fontos egy poszt elkészítésében,hogy rendben legyen a publikálandó képek. Egy túránk alkalmával készül 300-400 nyers fénykép. Ezt elképzelhetitek mennyire sok; ilyenkor nekem ezeket át kell néznem többször is, hogy kitudjam válogatni a használható darabokat. Miután elkészültem a szétválogatással, jöhetnek a szerkesztések photoshoppal. Ez annyit takar,hogy a nagyon fakó képeket kicsit felhúzom és levízjelezem. Lényegében nem csinálok velük nagy dolgot,de egy mondjuk 50-100 képnél rettentő fárasztó és időt igénylő procedúra. De nem szeretek igénytelen és ízléstelen dolgot kiadni a kezem közül,így nagyon figyelek ezekre az apróságokra.
Miután megvannak a képek, jöhet a bejegyzés megírása (kivéve ha már előre megírtam a szöveget) majd a képek hozzácsatolása és ízléses elrendezése.
A legvégén pedig a szöveg megformázása, a kiemelendő gondolatok szerkesztése.
Lényegében számomra időigényes egy olyan bejegyzést megírni,amiben több a szöveg mint a kép. Oda kell figyelni sok mindenre, nem szeretem az összecsapott, elsietett,igénytelen dolgokat. Az egyből megérződik.
Az inspirálódós képes bejegyzések azok,ahova nem szokásom írni; oda az érvényes,hogy gondosan összeválogatott képekkel készülök.
Nálam nagyjából így születik egy poszt; idő, türelem, ötlet,szépérzék.

Összefoglalva:
Poszt témájának kitalálása
Poszt nyers megírása
Illusztrációhoz használt képek rendbetétele
Poszt megformálása, szerkesztése
Képek és a szöveg összehangolása
Formázás,finomítás

Lássuk a többieket:

2 megjegyzés:

  1. Jó sok idő, de szerintem ez egy jó séma. Hasonló az enyémhez, csak én nem szöszölök a képekkel. Ha jó kiteszem, ha nem, akkor nem. Meg random, hogy teszem össze. Ha a szememet semmi nem szúrja a posztban, akkor mehet a menet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokszor a posztokon magukon én se időzök,mert megvan a fejembe,hogy mit akarok leírni. De nekem fontos képpel illusztrálnom (:

      Törlés