Oldalak

2015. december 27., vasárnap

Zaklatás és erőszakosság

Igaz azt mondtam,hogy az elkövetkező időkben nem lesz bejegyzés részemről, de mégis úgy alakult,hogy nem tudok napirendi pontra térni egy esettel,aminek közvetetten ugyan,de részese vagyok.
Tudom nem egy épp bájos témát választottam a cím alapján főleg így karácsony után,de úgy érzem,hogy  le kell ezeket írnom és a véleményemet- majd összevetni a Ti gondolataitokkal.
forrás- pinterest

Mikortól beszélünk zaklatásról és/vagy erőszakról?! Hol az a határ,amire már mindenki felkapja a fejét és tudatosul,hogy igen ám,ez most engem éppen zaklat?!  Mit tudsz tenni ha te vagy az áldozat és mit ha csak külső szemlélő?!
Azt tudjuk,hogy mikor az ember áldozata ilyen eseteknek,akkor elfogult,mert mondjuk egy hosszú de szar párkapcsolatban sínylődik és a másik fél zaklatja  vagy bántalmazza (itt most benne van a lelki bántalmazás és a testi is), vagy éppen családi dráma történik. Talán kicsivel könnyebb a józan ész megtartása ha egy vadidegen zaklat, valami titkos hódoló nem fogja fel,hogy tovább kéne lépnie. De még ilyenkor is sokan beijednek.
Igazából nem akarok ezeknek a fajtáiról,meg extrémebb esetekről papolni (pedig mint tudjuk vannak), hanem csak arról ami miatt én ezt az egészet felhoztam.
Adott a sztori, amit én természetesen nevek nélkül teszek közzé, de azért lépem ezt meg,mert úgy érzem,hogy bőven túl vannak a határok lépve és mint külső szemlélődő próbálok a lehetőségeimhez képest segíteni.
Tipikus eset: Barátnő( ő az áldozat) szakít a Pasijával 7 év után. Barátnőnek adtam egy kis segítséget Én (a külső szemlélő vagyok) {habár nem szokásom beleavatkozni mások életébe,mert nincs jogom hozzá,viszont mérlegelek, és ha azt látja az ember,hogy 5-6 éve csak szenved valaki egy párkapcsolatban,akkor igenis fellép és megpróbálja a másiknak a legjobb segítséget, kvázi mankót nyújtani}, amit a Barátnő meg is fogadott és nagy nagy lelki kiborulások után,idővel szakítás lett.
A Pasi amennyit láttam belőle(ismerem is személyesen),meg amennyit a Barátnő az évek alatt elmesélt, totálisan az a szemétláda,erőszakos típus,akiből persze senki nem nézi ki,mert mindenkivel haverkodik: mindig mindenki fontosabb csak a párja van elhanyagolva,mert az jaj úgyis megbocsájt.. egy vadidegen emberrel előbb ellépett egy buliban,mint a tulajdon párjával,akit ugye annyira nagyon szeret, megcsalásokra vetemedik fesztiválok alatt mindezt a párja szeme láttára és ha a párja beszól,akkor még ő van megsértődve és neki áll feljebb,hogy már pedig azért is.... A párja meg alapból egy mimóza típus,aki hagyja,meg nem szól bele,mert szereti és őrjöng a pasi...
No és ez a Pasi olyan még,akit nem szereti ha ellenkeznek vele, utálja ha a nő uralja a helyzetet és neki nagyon kényelmes ha a Barátnőt lelkileg terrorban tartja/ zsarolja/ lelki fröccsöt csinál neki/fenyegeti, hogy az meg majd befogja és csinálja amit mond.
Eric Lacombe

Ezeket a véleményeket/ következtetéseket,mint az elmúlt időszakban vontam le a Pasiról,ugyanis a Barátnő minden lépését mesélte nekem, illetve mutatta az írásokat-amikből még az is kiderült,hogy a srácnak valami mentális zavarja is van....tipikus skizofrén jeleket produkál.
De hogy konkrét példát mondjak, ott volt az az eset,mikor a Barátnő szakított vele telefonon. Ebbe a Pasi nem ment bele és persze ez jogos,akkor legyen személyesen. Úgy is megvolt,ahol természetesen a Pasi szánalmas módon bőgött meg vagdalózott, de a legrosszabb,hogy nem fogja fel.  Na és a problémák itt kezdődtek és itt jöttem én is a képbe,mert én vagyok a szemét dög,aki telebeszélte a Barátnő fejét. Ergo, a srác ahelyett,hogy belátná hogy egy hibás,szemétláda, mindenki másra hárítja a bajt. A konkrét megcsalási kísérletet is (amire írásos bizonyíték volt, illetve a harmadik személy a Barátnő barátnője volt) úgy letagadta ahogy kell! Akkor is mindenkit hibáztatott a Pasi és ő volt a szent,ártatlan.
A lényeg,hogy ez megy már egy jó ideje,hogy hol vissza akarja a Barátnőt édesgetni mindenféle mézes mázas szöveggel, aztán meg 180 fokos fordulattal lekurvázza,lefogyatékosozza illetve egyéb olyan jelzőkkel illeti amiket én nem mondanék az ellenségeimre se. Majd kis idővel megint mézesmázos. Totál nem normális,elme rozzant őrült. Én totálisan úgy ítélem meg a helyzetet,hogy ez már zaklatás amit ő művel,mert fb-on, viberen, telefonon folyamatosan, minden órában irkál a Barátnőnek,meg hívja és mindezt hajnali 1ig csinálja ha nem tovább. 
 A bántalmazás része pedig számomra a lelkifröccs,aminek a nagy részét nem akarom közzétenni illetve a sok fenyegetőzés, és erőszakos felszólalás: " márpedig nincs vége, itt a gyűrű, hozzám jössz és kész"; "ne történjen még egyszer ilyesmi, nem szakítunk és ennyi" , meg társai. 
A helyzet továbbá az,hogy én is belekerültem a történetbe,ahogy fentebb is írtam, illetve azóta konkrétan én is megvagyok fenyegetve,nem beszélve arról,hogy folyamat ellenem hangolja a Barátnőt (ahogy megtette évekkel ezelőtt is és ugye akkor bejött,mert nem beszéltünk egymással a Barátnővel). Olyan hazugságokat terjesztett rólam a Pasi,miszerint én kipofáztam neki (!!!) a Barátnőt msn-en (az is egy 5 éves sztori lenne), illetve én kikezdtem rockmaratonon a Pasival (valószínű arról vagyok híres,hogy más pasikkal elvagyok,ha van épp párom és akkor pont volt..).
Este futni voltunk a Barátnővel és pont beszélgettünk még mielőtt elköszöntünk volna (ez olyan éjfél körül volt) és egyszer csak elkezdett ezerrel telefonálni a Pasi. Az 5. után felvettem a telefont. Na most a viselkedése,amit ott produkált,megint csak elárulta a valódi énjét: nem viseli ha a nő erős és határozott, ha szembe állítom a hazugságaival,akkor tereli a témát. Persze utána még hajnali 1ig tolta a telefonokat és persze jöttek az üzenetek, smsek, viber,messenger, minden... Természetesen meg lettem fenyegetve a Barátnőn keresztül: "Szét fogja törni a csontomat". Ráadásul ezt nem nekem mondta, ott nem mert ennyire kemény lenni,pedig lett volna lehetősége rá.
forrás- google
  A sztori ennél sokkal hosszabb és sokkal részletesebb,de nagyjából ennyi lenne. Ebben szerintem ott van a lelki bántalmazás és a zaklatás is kőkeményen.  A Barátnőnek elpofáztam 6 milliószor már,hogy tiltsa le,mert ez így nem állapot. Persze fenyegetőzött a Pasi azzal,hogy lejön (nyilván nem fog,mert elég sok pénz az utazás és csak azért lejönni hogy utána elküldjék,nem hiszem hogy megéri), de ott a Barátnő családja, esetleg én is a Pasi szeme közé tudok nézni ha akarja.
Nyilván a Barátnő is hibás,mert nem tiltotta le az első ilyen után,ezzel is lovat adva alá...Most meg már egyre durvább amiket összehord a Pasi. De pont erről írtam fentebb,hogy akihez valamilyen szálak fűznek,annak nehezebb fájdalmat okozni direkt. De sajnos ilyenkor magunkat kell megerőszakolni a saját magunk érdekében- folyamat ezt mondom a Barátnőnek is. 

Ti mit gondoltok az esetről?
Történt Veletek ilyesmi?
Mi a jó megoldás azon kívül,hogy tiltja az ilyen idiótákat? 

7 megjegyzés:

  1. Az a baj, hogy ez nehéz eset. És a legdurvább szerintem az, mikor az áldozat a hibás a többség szemében. Szoktam olvasni történeteket. És ahol van lehetőség kommentelésre, sajnos azt veszem észre, hogy több mint a fele az áldozatot hibáztatná. Abban van igazság, hogy a bántott léphet, elmehet, tehet ellene. De nem értik a lelki mivoltát, nem éltek még ilyen terror kapcsolatban, ezáltal nem tudják még felfogni se, mennyire nehéz. És épp az értetlenség és nem tudás adja azt a könnyü reakciót, hogy " Ő a hibás, ki más lenne?" Na meg az olyan nézetek, ahol az asszony / hölgy pár arra való, hogy meg kell verni, néha móresre tanítani, a nő csakis szolgának jó, egy kutyánál is alábbi státuszban.
    Tudom milyen. Ha úgy adódna, beszélnék a barátnőddel. Mert tény, abban igazad van, a legrosszabb amit tett, hogy a kapcsolatot fenn tartotta. Nem szabad. Azonnal letiltani minden honnan, és ha kell, ha eldurvul távolság tartási végzést kérni.

    Megvallom, néha akkora a düh, gyülölet bennem ilyenkor, hogy szívem szerint az összes gerinctelen férget, aki nőt vagy férfit (igen, ritka de erre is van példa), képes bántalmazni, testileg és lelkileg terrorban tartani, élve elégetném egy nyilvános máglyán. Halálra itélném, megtagadnám a jogot hogy gyereke, utodja lehessen.

    Elméletben van oka annak, hogy az ilyenek miért ilyenek. És értem is. Mégis, az érzelmeim ha uralhatnának, ezt tennék. Mindenféle bűntudat nélkül fejbelőni az összeset. Csak azért nem lennék ilyen vandál, mert nem akarok olyan lenni mint ők. És mert tényleg oka van a személyiség ezen kialakulásának.
    Üzenem a barátnődnek, hogy nehéz időszak jön. Ha nem tartaná vele a kapcsolatot akkor is. Így még nehezebb lesz, és csak magának könnyítene ha végre nem hagyná, hogy elérhesse. Mert nagyon nehéz feldolgozni. Sőt, gyakran inkább menekülni fog. Érzelmileg és fizikailag egyaránt. Úgy érzi majd a megértő környezet ellenére is, hogy soha nem való, hogy különc és örökre gyötrődni fog. Az idő nagyon nehezen alakít bármin is. Az első amit el kell fogadnia, tudatosítania kell magában: nem ő a hibás. Ez fontos. Enélkül soha nem tud egyről a kettőre lépni. És ne szégyelje ha segítség kell. Egy szakember egyenesbe tudja hozni az életét. Sajnos anélkül félő, hogy a nehézségek miatt feladja, és az végzetes lehet. Sok sikert, kitartást, és neked is sok kitartást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek! Viszont én nem várnék amíg 'eldurvul'.
      Azonnal lakcím, mobilszám, emailcím stb. csere. A távoltartásit meg azonnal beadnám.
      Viszont ha az áldozat-hölgy semmit se lép, akkor jó igy neki valamiért. A fene se érti.

      Törlés
    2. Persze hogy nehéz eset és tudom hogy ahány ember,annyiféle változat.
      Mindkettő fél hibás az én szemembe. A bántalmazó azért,mert egy pszichopata,vagy esetünkben értetlen hülye gyerek; az áldozat meg azért mert nem lép. Azt is tudom,hogy ennek a lelki mivolta nagyon nehéz ,mert kötődések,terrorban tartás,meg az emlékek mind mind ott vannak... De úgy érzem,hogy lelki fogyatékossá válnak ezek az emberek (a sok szar helyzet miatt gondolom amikbe belekerültek a másik által). De ettől még elfogadhatják a segítséget.

      Az már egy elborultabb gondolkodás mód,ahol ezt hiszik hogy a nő arra való,hogy verjék. Ez már a brutálisabb része.

      Azzal egyetértek, mert én is hasonlóan érzem magam ilyenkor. Ha egy gyengébbet bántanak,akkor kitudnám végezni azt aki elköveti. Az tök mindegy hogy férfi vagy nő az áldozat.


      Köszi amúgy a hozzászólást. A csajt próbálom karban tartani,csak kb. sokszor úgy érzem hogy veszett fejsze nyele az egész,mert mire eljutnánk valahova,biztos hogy újra reagál neki az irományára. Most egy pár napja (szilveszter körül) nem nagyon kommunikáltunk és tuti,hogy beszél vele,mert nem mond róla semmit mostanság. Szóval tuti. Viszont úgy érzem,hogy nem az én vagy akárki más dolga megoldani ezeket- persze segítséget adok ,mert rengeteget adtam...de ha nem lép,akkor én nem pazarlom az időmet.
      Majd még utána érdeklődöm,hogy mi a helyzet most.

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kemény téma, amiről írsz... Igazából mindkét felet megértem. A lányt, hogy szereti, és belefáradt mindebbe, tisztelem, hogy kimondta, hogy vége, de igen (kövezzetek meg) a srácot is értem, hogy kapaszkodik. Az ahogy férfiként viselkedik az nem normális, és igen ezt már zaklatás. De ahogy fentebb is írták, itt már nincs mit szépíteni, a kapcsolatot meg kell szakítani, ehhez a barátnőnek kell elég keménynek lennie, különben ez így fog menni. Távolságtartásiért én nem mennék még, elég a kommunikációt megszüntetni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A lány szerette nagyon az elején.. A sok hülyeségét és szemétségét elnézte.. Aztán nagy nehezen lépett.. De félek a visszaeséstől. Az ilyen szemét ember mint az ő exe,simán rábeszéli,hogy "jaj senkinek nem kellesz", "nem vagy jó semmire", "csak én szerettelek igazán" ... meg stb. De ezeket a csaj is tudja, csak félek nehogy emiatt visszalépjen.

      Törlés
  4. Nevetséges ám, hogy a legnagyobb szemétládáknak mindig jut barátnő. Azoknak, akik megalázzák, akár meg is ütik őket, és úgy beszélnek velük, ahogy én a kutyámmal nem beszélek idehaza. Szánalmas.
    Ilyen nyalánkságokat nekem is mondtak ám volt barátnők...nem fogsz kelleni senkinek, semmire nem vagy jó...megrántottam a vállam, és mentem vissza Dűne 2000-t tolni "lehetetlen" fokozaton (természetesen nyertem).

    VálaszTörlés