Oldalak

2014. december 19., péntek

Hobbit premier

Itt nálunk 17.én adták le először a Hobbit - Öt sereg csatája című filmet. A trilógia alatt kettőt tudtam premierként megnézni, és egyet meg csak később.
 Nagyon vegyes érzelmeim vannak vele kapcsolatban- de szerintem nem vagyok egyedül.
De kezdem ott hogy hogy jártunk: le lett a hely foglalva előre (ami már alapból szar hely volt,mert mire odáig jutottunk már minden jó helyet előre lefoglaltak), de mikor mentünk a jegyért a srác nem talált ezen a néven foglalást. Valami másik lány neve volt ott. Valószínű ,hogy egyszerre kattintottunk arra a helyre és ő előbb foglalta le. Ezzel már jól indult az este, nagyon mérges voltam.
Ami miatt a dühöm az egekbe szállt,az az volt hogy az illető el sem jött!!! Magyarul,az eredetileg lefoglalt helyünk üresen tátongott a szemünk előtt- és átülni se tudtunk mert ment már a film. Egyszerűen hogy lehet ekkorát szívni?
A mi helyünk valahol a szélén volt-de azért ezt is meg lehetett szokni.  Annyira nem volt telt ház sem- a lefoglalt helyek alapján én több emberre számítottam.
No és a film. Hát, nem számítottam nagy dologra,mert az első részt láttán nem volt az igazi. alapból nem értem ,hogy mért kellett egy pici könyvből ennyi részt csinálni,ennyire elhúzni.  Senki ne értse félre,nagyon szeretem a történetét és a filmet is mert rajongó vagyok; de vak nem. Nem igen találta el a filmet most a készítő. Alapból a terjedelme,a karakterek, plusz cselekmények,stb.
A képi világát imádtam: gyönyörűen megvan koreografálva , szépek a színek, de a 3D elengedhető lenne. Spoiler. Egyedül akkor volt értelme neki,mikor a sziklák omlását alulról,meg oldalról mutatták.
Viszont abszolút marhaság az a love story amit beletettek. Komolyan,mintha még több embert akarnának nézőnek becsalni a több pénz reményében. Ez a Legolas- Tauriel- Kili trió egyszerűen szánalmas húzás volt és tipikus filmes trükk.  Tauriel karaktere nagyon jóra sikerült ,de nincs benne az eredeti történetbe így tehát számomra nem elviselhető. Alapból ez a Gyűrűk Ura világ nem a love storyknak van kitalálva. Én ezt vártam volna ettől is. bár ez a saját hibám,hogy elvárásokkal indítottam.
Amit még utáltam a filmben,az a Legolas karaktere. Egyszerűen szuperhőst csináltak belőle; lehetetlen mozgások,erő,képességek.  A Lotr-ba tökéletesen eltalálták és ahhoz a szerepéhez képest most szuperhős.  Én arra tudok gondolni,hogy mivel a Lotrba a legtöbben ezt a tünde fiút sztárolták,ezért kapott most nagyobb szerepet,meg ilyen  képességeket. Komolyan ha megnézitek,ti is így gondoljátok majd (persze ha nem vagytok elfogulva).
Radagast karaktere meg full mesésre sikeredett. Ez az ami nagyon rossz fényt vet magára a filmre,hogy félig filmes,félig mese szerű. Ez hogy egy mágus (még ha az egyik leggyengébb is) nyúlszánon rohangál össze-vissza totálisan elmesésíti a filmet.
 A többi karakterrel semmi baj nem volt, jó volt a szerepük,jól játszották. Kedvencem továbbra is Galadriel,aki itt kicsit több szerepet kapott-és annak örültem is.
Az ellenség karaktereit se szerettem,főleg az első részben az a goblin király. Ez is tiszta meseszerű volt. Értem én a filmben,hogy itt még nincs akkora nyomás mint a Lotr-ban,de akkor is döntsék el ,hogy film vagy mese-film.
Nem szeretném lehúzni a filmet amúgy,de a látvány világon és a csodás koreográfián kívül nem sok értékelhető van benne.
Túlzásokba estek karaktereket illetőleg, néhol fuck logic érzésem volt (magyarul olyan cselekedeteik volt egy két karakternek néha hogy nem értettem mi ez), sok volt az unalmas rész és a felesleges (ugye a történet nyújtás miatt,hogy kijöjjön 3 részbe..),túl meseszerű lett.
Összességében  elmegy kategória, de semmiképp nem olyan mint a Lotr. Moziba nem érdemes megnézni- de én mint rajongó elmentem.  A végén érezhető volt a szomorúság,meg a veszteség- de valahogy ez se volt az igazi. A zárójelenetet meg baromságnak érzem és jobban felcseszett mint bármi eddig a filmben: spoiler. Bilbó hazaérte után kirámolja a többi hobbit a lakását,mondván régen nem jött haza és halottnak hitték. Hát mekkora marhaság ez?!  Gondolom levezetésnek akarták ,vagy viccnek,de szerintem béna. Egyedül az kompenzálta ezt,hogy a Lotr első részébe torkollik a film és ez viszont zseniális! Összekötötte a filmeket.
De szép volt jó volt,de elég volt. Én értékelem a belefektetett munkájukat, de nem lesz világsláger. Tervezik megfilmesíteni a Szilmarilokat, és először őszintén remélem hogy nem kapják meg az engedélyt. 
A Szilmarilok egy sokkal komolyabb történet mint a Hobbit- tele bonyolult nevekkel,családi kapcsolatokkal (én külön családfákat vázoltam fel a könyv alapján,hogy tudjam később is ki kicsoda). Ha a Hobbitot így elszúrták,akkor ez se lenne jobb.
Kicsit lehet gonosz vagyok,de nekem olyan pénzsóvár szaga van az egésznek.  Mintha még több embert akartak volna megnyerni- csak nehogy visszájára süljön el,hogy többet veszítsenek mint amennyi most pluszba bejött.
Egyszer megnézhetős film,de senki nem várjon sokat.

Valaki volt premieren vagy csak úgy?♥

9 megjegyzés:

  1. Mi az Emberrel vasárnap este nézzük majd meg, de már egy éve félek a folytatástól, mert elképzelni nem tudom, hogy abból a maradék 40 oldalból hogy csinálnak egy egész estés filmet :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd mesélj hogy tetszett. Én is félve néztem rá ,és próbáltam nem a Lotr-hoz hasonlítani- habár kétség kívül nehéz volt.
      Megoldani megoldották a 40 oldalt felhígítását :D Csak épp nem valami fényesen.

      Törlés
  2. Nem várok tőle túl sokat, és végig szívemből szóltál, ám ha már moziban kezdtem el, ott is fejezem be. Majd szerintem két ünnep között megnézzük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd te is mesélj hogy tetszett a film. (:

      Törlés
    2. Ma megnéztük, nemsokára megírom, mit gondolok róla. :D

      Törlés
  3. De jó, hogy írtál róla, mert már kíváncsi voltam a véleményekre. Mi is moziban nézzük meg, mert azért az akció jelenetek, meg a csaták megérdemlik a nagy vásznat, de teljesen egyetértek veled, eléggé elhúzták ezt a történetet. Nem kellett volna 3 rész és nem kellett volna ennyi belepiszkálás. A Gyűrűk Urában is volt pár, de azok belefértek az eredeti sztoriba, vagyis nem zavartak be, de itt ez a szerelmi háromszög, meg Legolas agyonsztárolása, hát... No mindegy, azért engem érdekel, mi hétfőn nézzük meg :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen,mindenkinek ez a nagy problémája vele! De mondom,én nem akartam azt hogy lefikázzam a filmet... de egyszerűen ennyit tudok róla mondani. Nem volt tőle meg az a Lotros filing =(
      De majd meséld el hogy tetszett (:

      Törlés
  4. Na, megnéztem, szerintem baromi jó volt :) .. Nállunk fullos volt a mozi. Egyébként szerintem nem szabad ilyen sarkalatosan hozzáállni, hogy film-e vagy mese, hiszen ez egy fantasy történet :) ...
    Radagas meg pont úgy király ahogy van :) , én imádom az ő karakterét.
    Szerintem a Hobbit jobb, mint a Gyűrűk Ura, és egyetlen ok miatt - jóval részletesebb, a Gyűrűk ura néha eléggé elnagyolt dolgokat, itt volt idő bemutatni az orkokat, törpöket, a hobbitokat, no, meg Bilbo karaktere százszor jobb, mint Frodóé, és hát... egyáltalán nem depresszív annyira a történet maga, mint a Gyűrűk Uráé.
    Én azért szívesen vennék valami újabb történetet, ha nem is Szilmarilok , valami kellemesebb :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Lotr is fantasy történet ,mégis ott van a toppon és nincs az a kétfelé húzós érzésem.
      Az a baj ,hogy a Lotr történetére sokan ezt mondják- az ezek az emberek nem értik a lényegét akkor. nem véletlenül komor a történet-mégis csak a világ a tét,hogy kinek a kezére kerül. Persze hogy nyomasztó.
      S a Hobbittól nem ezt vártam hogy legyen komor. Nem is lehetne az,mivel ez a gyűrű háború előtti rész,a gonosz még csak éledezik.
      A terjedelem. Szerintem hibás. Ugyanis a Lotr egy 3 részes könyvből van- persze hogy nem fért minden bele a filmbe. Így is a bővített rész egyenként 4 óra.
      Itt viszont egy kis pár oldalas történetet húztak iszonyúan szét. Én is örülök a részletezésnek,de ez már túlzás! (:

      Törlés