Oldalak

2015. február 18., szerda

Edzés előtt és után♥

Egyszer egy random blogon egy kommentben olvastam egy ilyet,hogy: "mennyire gáz,mikor dagadt emberek papolnak a helyes életmódról és a sportról". 
Nos erre a reakcióm csak annyi,hogy ez az alak eléggé alpári,és bunkó. Szerintem mindenkinek joga van a tapasztalatait megosztani másokkal,független attól,hogy milyen alkat,mert lehet valakinek a segítségére lesz. Ráadásul egy plus size emberkének több tapasztalata lehet ezzel,mert a sok evési démont le kell győzni,rávenni magukat,hogy küzdjenek,stb. 
Arra gondoltam,hogy már sokat papoltam az edzési szokásaimról-most megosztok egy két tippet edzés előttről és utánról Ica segítségével (Ha valaki figyelmesen végig nézi a Bíró Ica edzés programot,akkor a végén meghallgathatja a jó tanácsokat).

Edzés előtt
Én most már jó ideje reggelente-ha van kedvem- állok neki,mert délután dolgozom,így van idő rögtön felkelés után.
Reggelre a gyomrom kiürül -jobb esetben-,így felkelés után szoktam inni vizet és bekapok egy kifli csücsköt. Dórival beszélgettünk arról,hogy a legjobb megoldás ilyenkor egy müzliszelet: az nem telíti el a gyomrot,de nincs is az az érzés,hogy menten kilyukad a gyomor. Én tapasztaltam mindkettőt,és a mai napig nem tudom belőni,hogy pont jó legyen.
Reggelizni nem ajánlatos előtte szerintem,mert akár egy kifli/zsemle/szelet kenyér is totál eltömíthet és ugrálás közben ez erős hasfájást vagy akár vukkot okozhat. Nem kívánom senkinek. 

Ugyanez vonatkozik a futás elöttre is: ott szabályosan tilos enni előtte egy-másfél órával. Sajnos itt is tapasztaltam mindkettő végletet: teli hassal hamarabb kifullad az ember,nem kapsz levegőt,hasfájás,hányinger,böfögés és állandóan meg kell állni; üres hassal viszont egyszerűbb és könnyebbnek érzi magát az ember és az utat is végig lehet futni úgy minden szenvedés nélkül.
Ezen kívül nem árt bekészülni előre az eszközökkel,hogy ne torna közben kelljen kapkodni össze mindent és akkor jöhet a bemelegítés. Ez ugyanolyan fontos része az edzésnek,mint a nyújtás. 
Edzés után
Nem árt nyújtani! Aki Icázik,annak jó mert ő a legtöbb szakasz után lenyújt. Eléggé fontos dolog és kell,hogy az izmok lelazuljanak- és ugyanúgy futásnál is! 
Tusolni se árt- sokkal frissebb lesz az ember ha nem ül egész nap az izzadtságában.
Enni nem ajánlatos rögtön; ezt Norbiék oldalán olvastam- mormota eljárás: edzés után várni kell egy órát elvileg,hogy a szervezet a felesleget égesse és ne a rögtön bevitt táplálékot.
Én a citromos vizet ajánlom még,rendes kifacsart citromból. A citromsav segíti az epe áramlását, gyorsítja a zsírban oldódó méreg- és salakanyagok távozását a szervezetből. A citromos víz hidratálja a szervezetet, feltölti a sejteket-forrás. Vagy tisztán,vagy vízzel hígítva kell meginni- ez segíti elvenni az étvágyat,plusz egészséges.

Ica meg elmondja nekünk,hogy a cellulitisszal küzdő nőknek mit ajánl

Este a zuhany alatt vérkeringést fokozó és frissítő masszást ajánlatos végezni: azért hogy elősegítsük a salaklerakódások felszívódását. 
Erre ajánlatos eszközök: egyszerű kefét is lehet használni,de ma már sokféle olyan eszközt kapni,ami kimondottan erre alkalmazható. Pl. dörzskesztyű- alulról felfelé,körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át a kényes területeket- , köröm kefe (óvatosan), masszázs kesztyűk/eszközök, hideg-meleg víz váltakoztatása tusolás közben,ha bírja valaki (bőrfrissítő hatású, én imádom- még hajmosásnál is alkalmazom).
A táplálkozásra szintén oda kell figyelni: sok friss gyümölcs, saláta, és minimum 2 liter ásvány víz naponta. A cukrozott és zsíros ételeket lehetőség szerint kerülni kell,és megfelelően mozogni. 
Nagyjából próbáltam összeszedni azokat az ötleteket,amiket én is rendszeresen alkalmazok egy-egy edzés során. Lehet sikerült kihagynom pár dolgot-de akinek van még javaslata,szívesen veszem ♥

16 megjegyzés:

  1. Jaj minden évben belekezdek az életmódváltásba, és 1 évig nagyjából tartom is, de aztán a tél környékén megint visszajön a 10 kg, amit leadtam egész évben. : /

    direkt csináltam magamnak egy motiváló tumblr oldalt a receptjeimmel, a súlyommal kapcsolatban,de valahogy pár hónap után már kezd meginogni a lelkesedésem. Lehet, hogy azért mert mindig egyedül vágok bele, és a párom is és a családom többi tagja is szeret egészségtelenül enni közvetlenül mellettem.. persze ez nem kifogás, de azért valljuk be, hogy a környezeti hatások nagyban befolyásolnak.

    A másik amit észrevettem magamon, hogy én az életmódváltást/diétát legtöbbször a kaják megunásakor hagyom abba. Valahogy hiába variálok az ízek hasonlók maradnak egy idő után.
    teljes kiőrlésű cucc, nincs cukor, nincs nagyon só, se tejcsoki..
    egyhangúvá vállnak, pedig imádok kísérletezni, új recepteket készíteni. Direkt szülinapomra egy új turmix-ot kértem, mert azzal nagyon sok újdonságot ki tudtam próbálni, de mégis kifogyok az ötletekből.

    Úgyhogy én tudom magamról, hogy nem az edzés, hanem a kaja miatt bukom el, de állandón. xD

    Nem tudom, te hogy vagy ezzel.

    A hideg-meleg váltózuhanyról jut eszembe, nekem tudod mi segített nagyon, hogy eltűnjön a narancsbőröm?
    olaj (lehet bármilyen) + megmaradt kávé zacc összekeverve. Reggel/este fürdés és azzal jó erősen az olyan területeket bemasszírozni ahol sok a narancsbőr. Kb olyan mint egy bőrradír, csak durvább. Nem akarok hazudni, de a 2. hónap után szinte csak nagyítóval láttam a narancsbőrt a combomon, fenekemen. Persze edzettem is mellette, de mint írtam sokszor próbálkoztam már diétával, és soha nem volt ilyen látványos a változás. Hátránya, hogy rendkívül koszos lesz tőle a kád. xD , de könnyű lemosni vízzel. :)


    U.i.: amúgy félreértés ne legyen, nem reklámozni szeretnék, de ha kéne neked is egy kicsike motiváció, akkor ajánlom a tumblr blogom. A menüben vannak edzés tippek, gyakorlatok és receptek is, amiket én is előszeretettel csinálok meg itthon. Ez az én kis túlélő oldalam. :D

    http://ennies-healthy-world.tumblr.com/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egy évi kitartás már haladás- nekem az elég lenne hogy totál lefogyjak,de nálam is jönnek néha ezek a hullámzások,hogy hol van lelkesedésem,hol nincs. Rám is bőven jött vissza felesleg ami lelkileg kicsinál.

      Tudom mi a baj nálad is: nincs akivel együtt csináld. Engem is demotivál ez,mert oké hogy itt megosztom és a többek meg reagálnak rá és akkor kibeszéljük... De mégis már mikor az ember mellett van valaki fizikálisan és pl elmennek együtt futni.
      Amit írtál,hogy a családod totál más életmódot folytat,nem érzem kifogásnak,mert tudom milyen mikor egy 4-5 fős családból egy ember az aki jobban akar élni: hát lehetetlen.

      Ja ezt szintén tapasztaltam ^^ Van egy időszak mikor kitartok a puffasztott rízs mellett,de van mikor rohadtul nem bírok ránézni se.
      Viszont neked is ajánlom azt a Yessfactor-os oldalt; a posztomban linkeltem is (mormota diéta)- na itt találsz rengeteg újféle receptet,szerintem próbálj ki valamit amit még eddig nem (:

      Osztom a véleményed és sajnos egyet kell értsek; nagyon sokszor én is a túlkajálás miatt cseszem el,de én sajnos kényszer evő is vagyok. Néha csak jön az érzés,hogy ennék valamit (az íze kedvéért pl.), pedig nem is vagyok éhes. Na ezzel mit kezdjek? Mert ha van rá ötlet,én szívesen veszem.

      Jaja a kávézacc jótékony hatásairól én is hallottam és egy időben gyűjtöttem is :D Lehet kipróbálom,mert nekem is vannak még ha közelről megnézem :S

      Nyugi,nem veszem reklámozásnak- sőt én örülök ha más megosztja az oldalait. NekromanCica névvel vagyok tumblr-on is,szóval követhetjük egymást-meg dobtam privátot is.
      Neked meg ha tetszik itt nálam,szívesen várlak vissza (: És köszi a kommented ;)

      Törlés
    2. Szia, örülök, hogy a legtöbb dologban egyet értünk. Azt hittem, hogy mindenki annyira " tökéletes" a diétában, hogy ismét megkapom a szokásos "a család nem kifogás" dolgot, és hogy én vagyok a béna. :D

      Sajnos eléggé hangulatember vagyok, és ez látszik is a diétámban, vannak jobb és vannak rosszabb napok. Valamikor egyszerűen elmennék a boltba és vennék egy jó kis mirelit pizzát meg egy chipset mellé és tojnám le nagy ívben az egész diétát, mert imádom az ízeket.. :D
      de próbálom tartani magam.

      Én a túlkajálás ellen viccen kívül a mérleget alkalmazom. Pont most rendeltem végre egy grammpontos mérleget, mert eddig csak régi "anyum fajta" volt, ami nem digitális.

      Mivel én általában a kalóriák számolgatásával fogytam le eddig, én, ha valamit nagyon kívánok, de tudom, hogy az már bűnözés kategória, akkor is eszek belőle, csak szépen lemérem , és ami még a lelkemnek jólesik annyit megeszek, de beírom magamnak a kalóriaszámlálómba, hogy mennyire rontotta el az adott napom, és ha kell még este 10kor is nyomok valami edzést az ellensúlyozása miatt.

      Így megmarad az az érzet, hogy végre ettem valami extrát, viszont csak mértékkel. Persze, ha túlevő az ember, akkor tudom jól, hogy nehéz, de engem segített a mérleg, hogy látom, hogy az a kaja amit enni készülök milyen sok dekagramm valójában. Így máris vissza vettem az adagból.
      Sokszor nem is látszik, hogy milyen sokat eszünk. Én is csak a mérlegelésekből jöttem rá.

      Még egy két személyes dolgot írok privátban a tumblr oldalon! ^^

      Annie

      Törlés
    3. Jaj nem,én abszolút nem hiszem magam tökéletesnek semmiben sem-pont ez a baj :D
      A család eléggé nagy hátrány tud lenni és bőven megértem. Mivel ebben élek,ezért tudom =/

      Na most nem akarok gusztustalankodni,de nekem általában akkor van ez,mikor női bajok előtt állok :D Akkor kívánok minden félét és kienném a hűtőt- az ízek miatt.

      De én a túlkajálást nem tudom megállni sajnos- ha rám jön,akkor rám jön; kívánom. Persze nem mondom hogy nem küzdök vele,de hát nm eléggé.
      De jelenleg én is azt csinálom,hogy elgondolkodom,hogy ha megeszem,akkor mennyi kalória is az,és hogy belefér e,vagy sem. Szóval azért harcolok hidd el,csak nem egyszerű :D

      Figyelj,adj egy email-t vagy ott vannak az elérhetőségeim és akkor ott tudsz privit irni (: (nem kaptam semmit tumblr-on =( )

      Törlés
  2. Jaj, valamiért sz*rakszik a tumblr üzenetküldője nálam.
    Ha nem kaptad meg az üzenetemet szólj, elküldöm megint . :D

    VálaszTörlés
  3. Hasznos tanácsok! :)

    Amúgy, hallottam én is már, hogy vannak emberek, akik edzés után rögtön esznek (sőt, látom is, mert párom ez a kategória, már, amikor edz), nekem ez még így is hihetetlen. Az utolsó dolog, amire ilyenkor gondolni tudok, az a kaja. A víz inkább, de még azzal is óvatosan bánok, egyszer megszívtam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj köszi ^^
      Jaja,szerintem is rossz hirtelen bevinni nagy mennyiségű kaját,mert az is fájdalomhoz vezet =/ Párodnak nem fáj? Vizet én merek inni edzés közben,mert sokat izzadok :D

      Törlés
    2. Alatta iszom én is, de utána hirtelen sokat nem. :(
      Párom gyomra érdekes szerkezet, neki ezzel semmi baja nincsen. XD

      Törlés
    3. Basszus,véletlenül mindig a törlés gombot nyomom itt meg a válasz helyett -.-" Idegesítő.
      Amúgy hirtelen én se iszom sokat,mert a torkom is lefagy,meg nem is tesz jót.
      Párodat irigylem akkor hogy nincs baja :D

      Törlés
  4. Szia! Köszi a rengetek hasznos tippet az edzéssel kapcsolatban. Nyárra formába szeretném hozni magam. Sokat híztam a lustulás-zabálás kombótól, ami már zavar. A kávézaccos dolgot ki fogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nincs mit, én örülök ha segítségedre lehetettem (: Vannak régebbi írásaim is ebben a témában,meg szerintem ez sem az utolsó (:
      Sok sikert és kitartást az alakformáláshoz (:

      Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó összefoglaló, és sok hasznos infót is tartalmaz! :) Mondjuk jelenleg az egyetlen sportnak nevezhető tevékenység, amit végzek az a joga. Viszont, ha jön a jobb idő, majd szeretnek újra nekiállni futni, illetve folytathatnám végre az aerobic edzéseket is. :D

    Minden esetre a bejedzését inspirálón hatott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáltam úgy ö9sszeszedni ahogy én szoktam,meg amik az évek alatt kialakultak (:
      Ja a jóga az jó dolog,főleg nyújtásnak (:

      Köszönöm ^^

      Törlés