Oldalak

2018. október 28., vasárnap

Filmes élmények - Jordskott

Vagyis inkább sorozat élmény.

Belevetettem magam pár hete ebbe a Jordskott című sorozatba.  Őszintén szólva mindig félve ülök neki az új és ismeretlen filmeknek, mert ha rossz akkor szidom magam az elvesztegetett órákért ( és valljuk be, mostanában nem sok jót csinálnak), plusz ha már elkezdek valamit akkor akármennyire rossz muszáj végig néznem - mintha az utolsó pillanatig reménykednék, hogy lesz benne valami csavar, egy jelenet, amitől az egész film más értelmet kap. De ez a legtöbb rossz filmnél nem történik meg sajnos.

Viszont itt most szó sincs ilyenről. Ez a sorozat zseniális! Életem filmje volt és az egész évadot pár nap (pontosabban talán 3) bedaráltam (munka mellett - azért tartott ilyen sokáig :D ).

"A Jordskott történetének kezdetén Eva Thörnblad nyomozó éppen hazatér szülőfalujába, Silverhöjdbe, miután apja öngyilkos lett. Eva el nem múló sebként hurcolja magával lányának, Josefine-nak 7 évvel ezelőtti eltűnését. Ám nem csak apja temetése motiválja megjelenését a településen, ugyanis újabb gyermek eltűnése vonja magára a nyomozónő figyelmét. Mivel sohasem fogadta el a hivatalos verziót, mely szerint Josefine vízbe fulladt, nyomozásba kezd az új eltűnés ügyében, hátha az elvezeti lánya elrablójához. Ez az alapállás bonyolódik aztán az egész kisvárost felforgató eseménysorozattá, amelynek elsődleges mondanivalója az, ha a természetet károsítjuk, akkor magunk alatt bökjük ki a gumi mentőcsónakot." - Forrás

Ez egy svéd filmsorozat, ami 2015-ben készült, így nem nevezhető túl réginek. Ahogy olvastam róla (amikor még nem láttam), ez ott kint náluk nagy sikert aratott.
Én nagyon kedvelem a svéd nyomozós krimiket, ez viszont több annál.

Ott kezdem, hogy eszméletlen szép tájakon játszódik. Imádtam az erdős jeleneteket, amiket megfűszereztek nem is kevés misztikummal. Szóval azon túl, hogy van egy nyomozónk, aki eltűnéseket vizsgál, kapunk párhuzamosan egy természetfeletti világot is és sokszor a dolgok nem is azok amiknek tűnnek és több ember van benne mint gondolnánk vagy nem is gondolnánk.

Kis költségvetésű filmről beszélünk, így aki a nagy amerikai darálós filmekhez van hozzászokva, azoknak ez semmit nem fog adni, ugyanis nincsenek benne extra akciójelenetek, sem ijesztő lények- sőt lényegében semmi nincs benne. Ettől függetlenül  le a kalappal, egy csodát alkottak, sőt talán ez emiatt lett ilyen sikeres, hiszen megvan az a bizonyos sejtelmesség benne így, hogy semmit nem mutatnak.

Hozza a feszült hangulatot, a rejtélyek folyamatosan  görgetik magukat egymás előtt és minden rész végére a hajamat téptem, hogy most miért, meg mi lesz, ki a gonosz, ki a jó, miért, jaj ő is benne van, jaj de mégsem gonosz ?!
Természetesen folyamatosan derülnek is ki a dolgok, régi rejtélyeket fedez fel a főszereplőnk az apjával, a környezetével és kapcsolatban, mindezt úgy, hogy szépen belekapcsolják ezt a természetfeletti szálat is. ♥

Nem tudom elégszer elmondani, de imádom. Kellően dark, ködös, drámai, misztikus- nagyon úgy érzem, hogy nekem való.  A szereplőkkel teljes mértékben elégedett vagyok; végre nem az van, hogy az ember tépi a haját az illogikus lépéseiktől, amik amúgy nem is a karakter  eddigi cselekvései alapján megalkotott személyiségükre vall, hanem tényleg azt csinálják amit a helyzet megkövetel és van célja minden mozzanatuknak.
A színeszek közül szerencsére egyet sem ismerek,  de nagyon jól játsszák a szerepüket, és illik is mindegyikhez a karakter.  Valahogy nincs olyan hogy jó és rossz, mindegyik karakternek megvannak az okaik- még azoknak is, akiket kb. a halálba kívánunk az elején.

Megjelenik benne egy - vélhetőleg-  sátánista srác, emo kinézettel :D Az kicsit nem sikerült jóra, mert így össze vannak mosva a dolgok benne (az emo kinézet, meg a fordított keresztek a falon), meg egyfajta lázadásnak mutatják; plusz a kis jó barátja, egy szintén lázadó és zavarodott kis csaj, akinek természetfeletti ereje van, amit nem tud uralni. De ettől függetlenül ők is jól hozzák a szerepet, sőt a csajt nagyon bírtam benne- sokáig nem tudtam eldönteni mit gondoljak róla; a srác viszont nem kapott annyi szerepet.

Szóval így azért elég sok szálon fut a történet, ha azt nézzük, de ezek a mellék szálak szép lassan megoldódnak vagy inkább kibontakoznak, meg meg vannak magyarázva, míg közben megyünk a gerincen, a fő szálon - mint egy jól felépített játékban * kocka utalások * .

Ez most egy olyan sorozat, amire nem tudok rosszat mondani. Ha mások szemével kell néznem, főleg olyanokéval, akik a nagy akció dús, pörgős jelenetekhez vannak hozzászokva vagány látvánnyal, azoknak nyilván ez unalmas és ingerszegény lesz az egész. 
De egyszerűen a mondanivalója is annyira mindennapos téma, annyira itt van a mi szemünk előtt is; lényegében az ember és a természet. Annyira egyszerű nem?! Az ember kizsigereli a természetet saját kapzsisága miatt és így a saját kipusztulásának okozója. De nem akarok spoilerezni.

Ncore-on fent van, sőt már kint van a második évad, viszont csak az elsőhöz van magyar felirat. De én nagyon élveztem eredeti nyelven hallgatni, meg nem is idegen tőlem annyira, sőt volt már amit megértettem :D *megtapsolom magam*
A második évadnak az elejére van fordításom, a többivel még nem tudom mi lesz; Zoli felajánlotta, hogy lefordítja, ami nagy segítség lenne.

Egyébként akit megjelöltem forrásnál a fülszövegnél ( kép alatt), Tőle olvastam a cikket mielőtt megnéztem volna és emiatt mertem neki állni egyáltalán - igaz akkor semmit nem értettem az egészből.  De most így visszaolvasva, jó látni, hogy ugyanolyan jó véleménnyel van mint én, csak ő szebben fogalmazta meg :D

2 megjegyzés: