Oldalak

2017. július 18., kedd

Rockmaraton 2017 - Milyen is volt számomra

El is telt szépen ez az egy hét. Így visszagondolva nagyon hamar történt,de azért abból a szempontból nem bánom,hogy nem kell többet "szibériai meleg vízzel" (idézem Zoli hasonlatát az ottani hideg vízről) fürdeni és nem kell hangyás/pókos/molylepkés sátorban éjszakázni,ami reggelre bepárásodik. Viszont hiányozni fog,mert sokat adott ez  az egy hét - bár a fejsérülést kihagytam volna. Mindjárt mindenre kitérek. (:

Nem is tudom,hogy hol kéne kezdeni a történetet,de akkor legyen készülődés utáni résztől. A készülődésről ez alatt olvashattok.
Vasárnap Zoliékkal nálunk voltunk Pécsett és onnan mentünk fel Dunaújvárosba. Direkt nagyon korán indultunk,mert több éves kapunyitásos tapasztalat mutatja,hogy sajnos nem lehet ezt kicentizni,mert órákkal a nyitás előtt több százan vannak már lent. Persze ez szerintem logikus és érthető,mert ha már az ember egy hétre jön le fesztiválozni,akkor ez a minimum,hogy jó helyet keres a sátrának. Nem tévedtem,baromi sokan voltak.
Nyitás után fél órával már bent is voltunk és hamar meg is voltunk a sátorral. A strand felől találtunk parkoló helyet,szóval később onnan is be tudtunk járni. Amikor először mentünk be,akkor még nem vittünk minden cuccot be,csak pár fontosabb dolgot, aztán mikor lement a tömeg, kimentünk a többiért.

Hétfő volt a nulladik nap, és akkor helyi kis bandák léptek fel. Ahogy utána olvastam voltak gondok ezen a napon,mert volt aki nem jelent meg, aztán nagy lett a csúszás.. Mondjuk ez minket akkor nem nagyon foglalkoztatott,mert igazából lent voltunk a parton és ott töltöttük az egész napot,mert nagyon meleg volt aznap. Nem igen vagyok oda a strand dologért,de ha már ott van,akkor éltünk a lehetőséggel.
A sorban állás alatt színem is lett,mert végig tűzött a nap.
Este hamar elvonultunk, és rögtön utána neki kezdett,amit szerintem mindenki nagyon vár ezen a fesztiválon: szakadni az eső. Dörgött,villámlott és zúdult az eső. Mi vittünk takarófóliát és rögtön feltette Zoli,amint úgy nagyon belekezdett. Viszont szabályosan ijesztő volt ahogy csattogott felettünk a villám- gyönyörű,de ijesztő. Ahogy láttam sokan tanultak az előző évekből és hoztak mások is takarófóliát. Nekünk kitartott egész héten és vékonyabb fajtát vittünk.

Miután túléltük az éjszakát, hajnalba felijedtünk. Ilyenkor volt,hogy fürdés,fogmosás,sorban állás a wchez :D hát kegyetlen volt ez a része.  A kedd délelőttöt is a parton töltöttük,mert nagyon meleg volt és csak a vízben lehetett kibírni. Koncertek előtt hajmosás,összekészülődés és mehetett a buli.
Nagyon vártam ezt a napot már,mert jött a TYR, és azért őket nem látjuk minden nap!
Idén is 3 színpad volt: a szokásos Hammer world, akik -ha jól emlékszem minden évben támogattak; illetve most valami állatvédős színpad is volt,meg egy undergroundos. Ez a Tetovált állatvédős dolog eléggé megosztotta bennem az érzéseket.
Tudom,hogy ez is külföldről indult, és valahol jónak látom,hogy már itt az országban is vannak ilyenek,akik segítik az állatokat. Minden tiszteletem az állatvédőknek,hisz én is nagy állat kedvelő vagyok és alap dolognak tartom,hogy az állatok jólétben éljenek velünk együtt, viszont azt túlzásnak tartottam,hogy kutyákat hoztak le a fesztiválra. Elég volt csak ránézni azokra az állatokra akiket a hangos koncertek alatt sétáltattak: fülük,farkuk behúzva kb...., a jó hallásukkal odabaszni őket a dübörgő színpadokhoz, nekem felér egy kínzással.
Illetve a másik,hogy valamelyik reggel sikerült filmvetítésen kifognunk egy nagyon érdekes videót,amit jól összevágott valaki. A lényege annyi,hogy egy szigeten élők delfineket ölnek le. Na most ezt egy brutális mészárlásnak mutatják,de arról nincs szó,hogy lehet,hogy a szigeten élőknek ez egy évnyi élelem forrás,és hogy erre rá vannak kényszerülve és nem kedvtelésből csinálják. Volt egy interjú,ahol egy Japán férfi nyilatkozott,mert őt faggatták erről és hát jogos kérdéseket tett fel,amikre nem jöttek válaszok - innentől nálam elvágta magát az egész dolog.
Szóval kicsit úgy éreztem, hogy erőszakkal az arcomba tolják ezt a média szennyet,jól összehamisítva és akkor lázítják az embereket,hogy fúj milyen állatkínzók vannak... Na ez az amire baromira nem voltam kíváncsi a fesztivál alatt,mert szórakozni mentem,egy kicsit kiszakadni a valóságból. Mindegy is,nem akarok erről most sokat papolni (pedig lehetne),meg ez csak az én véleményem (:

Kedden meglestük a Kylfingart,ami szerintem nem volt rossz, utána viszont nem emlékszem,hogy  hova mentünk. Tervben volt a Niburta,de nem emlékszem rájuk annyira, szerintem valahol a közelben ültünk. Amúgy én sokszor letettem a méhem,mert a sok állástól hamar elfáradt a lábam, és estére kellett az erő. Sajnos a platit le is kellett cserélnem minden este,mert nem volt állásra kényelmes- hét vége fele pedig egyre rosszabb volt.
Később belehallgattunk a Watch my Dyeingba, Rómeó Vérzikbe,aztán végre jött a TYR ♥ Nagyon szurkoltam,hogy ne szúrják el a hangosítást,mint tavaly egy két bandánál,de szerencsére nem volt gond. Fantasztikusan visszaadták élőben amit a felvételeken hallani,szóval nem csalódtam. Imádtam. Viszonylag közelre sikerült állni,szóval láttunk is *-* Nagyon szomorú voltam,mikor az utolsó számokat tolták,mert nagyon hamar elrepült az idő.
Tyr után megnéztük/meghallgattuk az Amorphist. Ők már jártak lent itt maratonon régebben- még Pécsen azt hiszem-, és akkor is nagyon jók voltam,meg most is élveztem a zenéiket. Játszották a két kedvencemet is :D
Virrasztókra szerettünk volna még elmenni,de sajnos nagyon kimerült mindenki - alapból kiszívott a nap minket a strandon, és már fáradtan mentünk koncikra,aztán végig is álltunk jó párat és mindenki kidőlt. De nem aggódok,mert ők játszanak az országban még úgyis,szóval eljutunk majd arra is (:
Kedd este is elkezdett csöpögni az eső természetesen,meg esett is mikor sátorban voltunk,de ez nem volt olyan pusztító.
Zoli szexi volt a platformban :D 

Szerdán szintén a parton kezdtük a napunkat,mert jó idő volt nagyon. Nem nagyon kapkodtunk délután se,mert Zoliékat a Lord,Ossian és az Arch Enemy érdekelte de az később kezdődött- engem viszont semmi,de megnéztem velük ezeket. Megmondom őszintén,hogy nem nagyon emlékszem,hogy mi minden volt szerdán.

A csütörtököt azért már vártam nagyon,mert  aznap volt Nevergreen,amiről a legtöbb évben sikerült lemaradnom sajnos; meg Moonspell- amit én itt láttam először élőben. Zoli hallgatta mostanában sokat, így ismertem meg, eddig csak névről volt ismerős. Nagyon jól játszottak és jó kis showt csináltak,csak sajnáltam,hogy annyira nem ismertem még őket,de élmény volt komolyan. Ők se fiatalok éppen (ellenben nagyon jól tartják magukat), így megtiszteltetés volt legalább egy ilyen élő koncerten ott lenni. Itt is közel álltunk amennyire csak lehetett.
Illetve ezután meg Katatonia volt,akiket régebb óta kedvelek,de nem annyira,hogy minden számukat ismerjem. Gondoltuk,hogy belehallgatunk: nekem hatalmas pozitív csalódás volt. Rosszabbra számítottam sokkal ennél,de iszonyú jól tolták,imádtam az összes számot amit játszottak,még ha nem is ismertem. Nem álltuk ugyan végig,de a sátrunk közel volt nagyon a nagy színpadhoz,így mindent hallottunk és a végén játszották az én kedvenc számomat is.

A péntek szintén nagyon várós nap volt,mert jött a Xandria. 2007ben is úgy volt,hogy jönnek (akkor még a vörös énekesnő volt), én meg emiatt mentem hetire főleg, de végül ott a koncerten közölték,hogy nem lesz,lemondták (gondolom akkor volt az énekes váltás). Akkor nagy csalódás volt,de kárpótolt a mostani- igaz eltelt 10 év :D
Amúgy nagyon nagyon kis kedves volt az énekesnő; csupa mosoly,lelkesedés, kedvesség, jó kisugárzás és szuper koncertet adtak. Imádtam minden percét és szomorú voltam,hogy csak egy órát játszhattak.
Amit viszont fent is említettem,a fejsérülésemet itt szereztem. A végén ugye dobálóznak a zenekar tagok és itt sem történt másképp: bedobták a dobverőket és az egyik  felém repült,akkor gondoltam már elkapom,de az előttem lévő 3 ember felborult,hogy elkapja,kettő megfejelt ahogy megindult az elém esett dobverőért. Mert lényegében elém esett és épp ráléptem volna,de mivel kettő is belém fejelt,annyira megilletődtem,hogy másodpercekig lestem csak -remélem fájt nekik is-, és nem elég,hogy eltörték a napszemüvegem (ami véletlenül rajtam maradt), de még a mögöttem lévő csóka el is vitte a dobverőt. Így növesztettem egy unikornis szarvat a fejem közepére- vagy csillámfasz láma lettem,kinek hogy tetszik :D  Szomorú sztori ettől függetlenül.
Ezen a napon volt Junkies. Tini koromban kedvenceim voltak, és ha játszanak,akkor megszoktam nézni, viszont egy vagy két olyan számot ha játszottak amit én ismerek,a többi mind számomra tökre új volt.
Depresszióra Zoliék akartak menni,szóval így azt is megnéztük ezen a napon. Azon meg nagy pogók voltak.
De akkor is itt a Xandria és a Hammerfall volt az isten. Az utóbbi lépett fel utoljára a nagy színpadon és valami eszméletlen jó volt ez is! Komolyan azon agyaltam,hogy mindenki aki egy kicsit is szereti nagyon bánhatja,hogy ha nem jött el megnézni őket! Annyira jól szólt, és annyira ott volt az egész- náluk is úgy mint a Tyrnél, ugyanolyan jól szólt mint a lemezeiket ♥ Fantasztikusak voltak.
Ezután nem mentünk már másra.

Szombaton már nagyon lightosba nyomtuk,én egyedül a Pokolgépet vártam ezen a napon. Azért délután benéztünk CS.I.T-re,ami meglepően nem volt rossz. Magyar banda,idősebb tagokkal és igazából volt pár szám,ahol a szövegre lettünk figyelmesek. Nem volt rossz végig állni,jól tolták.
Később Rudán & Kalapácson voltunk- na hát ők nagyon jól játszottak. Imádtam őket- a nagy öregek. Azon röhögtem,hogy ők,meg utána Deák Bill több mint egy órát kapott a színpadon, míg mindenki másnak csak egy órája volt. Érdekes.
Aztán végre jött a Pokolgép,hát nincsenek szavak rá. Sajnos az új lemezükről semmit nem ismerek,de játszanak még régi számokat és isteni volt megint végig élni és végig énekelni egy ilyen fasza koncertet ♥
Ezután átnéztünk Sepulturára. Én már meghaltam,mert addigra nagyon fájt a lábam - egész héten ezzel szenvedtem komolyan. Olyan vegyes érzéseim voltak ezzel a zenével kapcsolatban. Tetszett és imádtam,de utáltam is valamiért. Zúzós volt,de nagyon egyhangú. Szóval nagyon vegyes érzelmek keringtek bennem. Végül a koncert felénél eljöttünk és hazajöttünk. Még reggel kihurcolódtunk a kocsihoz és csak indulni kellett hajnali 1 körül. Végig tomboltuk az utat hazafelé Zolival, jó kis Octoberre üvöltöttünk az éjszakába- csak,hogy mindenki ébredjen fel ott ahol megállunk a pirosnál :D
Viszonylag hamar hazaértünk és ment a kidőlés -de végre ágyban ;)

 Összességében én nagyon élveztem és bár 16 ezer volt a jegy idén (először látom ennyire drágának mióta járok),de úgy voltam vele,hogy rendesen kihasználtuk és bőven megérte az egész. A zenekarok fantasztikusak voltak,a hangulat szintén. A kisbolt,meg a kajáldák amik bent voltak enyhén szólva drágák voltak,így rákényszerültünk a héten kétszer,hogy elsétáljunk a tescoba,de találtunk egy rövidebb utat,így nem volt ez se vészes. Meg hát délelőttönként időnk mint a tenger.
 Összefutottam több emberrel is, örülök,hogy legalább egy köszönés erejéig mindenkivel volt kontakt; akivel meg nem taliztunk,vele majd máskor vagy jövőre. Külön örültem az ismeretleneknek,akik Nekromancicáztak- szuper,hogy felismertek ;)
Az időjárás miatt összeteszem a két kezem,mert most szépen tartotta magát-főleg az előző évekhez képest. Így hét végére kifejezetten jó lett minden,mert este lehűlt annyira,hogy nappal is tartotta a hűvöset. Szombaton kifejezetten hűvös volt, így pulcsiba kellett tolni.
 Az elvitt cuccaim közül -gondolok itt főleg a sminkekre- szinte semmit nem is használtam. Ruháknak volt értelme ,de a sminknek és a krémeknek nem sok. Persze ha nem teszem be,tuti kell,mert így szokott lenni,de jelenleg annyira meleg volt,hogy nem voltam hajlandó sminkelni. Kétszer festettem ki magam,de akkor is csak az alapozót és szemöldököt tettem és ennyi.
Azt mondanom sem kell,hogy több cuccal jöttem haza,mint amennyivel mentem xD Begyűjtöttünk még hét elején mindenféle színben poharakat -fekete,bordó, zöld. Átlátszót,rózsaszín támogatósat meg találtunk,szóval van minden mint a búcsúban :D Illetve vettem kettő rockmaratonos pólót. Sajnos csak férfiban voltak ezek a minták,meg nagy méretben,de úgy voltam vele,hogy jó lesz. Amit kinéztem,abból persze elkapkodták majdnem az összeset,de sikerült szereznem egyet ^^
Nem tudom mi minden történt még,egyenlőre ennyit írok az élményekről (:

Csinálok majd külön posztot,ahol csak a képek lesznek fent,és ott is lehet nézelődni. Két vagy három olyan fotót találtam az éterben,ahol lekaptak minket,mondhatom nagyon szépek vagyunk - de valójában nem érdekes,mert hát mi se lőttünk jobb képeket.  Akit érdekel,annak itt egy link és a fesztivál elejétől a végéig vannak fent képek.
Azt nem tudom,hogy jövőre mi meg hogy lesz,de valahova tuti megyünk (:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése