Oldalak

2013. március 3., vasárnap

Egészségben betegségben

No nem az esküvői mondókára gondoltam, mert nem megyek férjhez. =) Szimplán elgondolkodtam azon,hogy az embereknek minden nagyon természetes.
Egészen addig senkinek fel sem tűnik az egészsége,míg baj nem történik. Egész nap futnak az emberek,-mert ugye rohanó életmódot folytatunk,-aztán tele eszik magukat a gyorskajáldákban ,ami a legegészségtelenebb dolgok egyiket, majd otthon leülnek a gép elég és estig ott görnyednek.  Teljesen természetes,hogy van egy testünk,ami mindent elbír; betegségek,rohanás,terhelés.  De gondoskodni a testről,tudatosan élni már kevesebbeknek megy,, ugyanis nem foglalkoznak ezekkel,nem látják a következményeket.
Halmozzák a népbetegségeket is, újabb és újabb dolgok lesznek kikiáltva nagy betegségeknek,ahelyett hogy tennénk ez ellen. Minden egészségtelen dolog alapja a dohányzás,a mozgásszegény és egészségtelen életmód.
Sajnos senki nem törődik eleget ezekkel a tényekkel,könnyebb mindent a szőnyeg alá söpörni. Pedig mennyivel másabb lenne a helyzet,ha kicsit figyelnénk a tudatosságra; több főtt ételt ennénk,zöldségekkel- mindenféle fűszeres étel,meg pékárú helyett, illetve odafigyelnénk a mozgásra és lelassítanánk, elhagynánk a kávét, az energiaitalt ,s megfelelő időt fordítanánk pihenésre.
Tudom,hogy ezeket nem könnyű betartani,főleg a pihenést,mert hát az ember lánya nem teheti meg,hogy nem megy dolgozni. De megteheti ,hogy időben lefekszik, s máris nem kell az energia ital,meg a sok más káros anyag.
Nem akarok szentbeszédet tartani,csak jobb lenne az életünk. Én például már egy ideje így élek,hogy hagyom el a káros ételeket,mert nagyon sok dolog van amire a testünknek nincs is szüksége. Nagyon nagy haszna volt az anatómia óráimnak,mert most már mondhatjuk,hogy sok mindent tudok, így alkalmazni is képes vagyok,tudom miből mi következik és ez nagyon jó,megkönnyíti az életemet, könnyebben álltam neki a változtatásnak.  Elhagytam a fűszereket, a cukrokat, próbálom mamámat rávenni,hogy ne süssön túl zsírosan- mert amúgy is utálom,de mindent túl olajoz :S  Barátnőmmel nagyon sokat beszélgettünk erről,és sok tippet adtunk egymásnak.
Nagy előnyöm az az,hogy nem alkoholizálok- nagyon nagyon alkalmanként-, nem cigizek, nem kávézok,nem energiaitalozok,nem csokizok.... Semmi olyat nem teszek ami nem jó a testemnek. Ehelyett igyekszem sok sok zöldséget enni (még brokkolit is,amit sokan utálnak :D ) - bár nekem nem nehéz ez se,mert 6 évig voltam vegetáriánus-, mozgok is- egy ideig tornáztam míg nem volt munkám, mostanra sajnos se időm nincs, se a gépem nem engedi hogy tornázzak a kisfilmre, de ehelyett gyalog megyek a munkahelyemig oda is,meg vissza is. Ennyit igazán megtehetek magamért. =) 
Nyilván nem azt mondom,hogy mindenki mászkáljon gyalog,mert tudom,hogy sokaknak messze van a munkahelye/sulija,de pár megállót lehet gyalogolni. Néha én is utálom,de ilyenkor eszembe jut amiket mostanság tanulok- sok sok betegség,amiknek az általános okai a mozgás szegény életmód-, s máris meg jön a kedvem :D

A másik dolog meg,hogy mindig csak olyankor jut eszükbe az embereknek figyelni magukra,mikor már késő és megbetegedtek. Sokáig én is ilyen voltam. Előtte minden természetes volt,hogy ide oda futkosok,életvidám,meg életerős vagyok,aztán mostanság nem egy betegségem volt egymás után és ez azért elgondolkodtatott =(  Rájöttem,hogy nem szabad természetesnek venni az egészséget,mert bármikor bármi történhet velünk- akár visszafordíthatatlan dolgok is. Szóval nagyon meg kell becsülni ami adatik,és ha már lehet,akkor vigyázzunk rá,és ne tegyük tönkre holmi dohányzással- ami mellesleg még drága is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése