Oldalak

2016. október 21., péntek

Filmmaraton 4. | Ajánló

Megint volt időm megnézni egy két filmet végre, és meglepő módon megint találtam olyat,amit még nem láttam,mert elsiklottam felette akkoriban. Bár lehet,hogy akkor jártam jobban,mert most se feltétlenül tudok mindent ajánlani.

Black Water (2005) - Fekte Víz
"Miután tönkrement a házassága, Dahlia új lakást bérel az ötéves kislányával. Szorult anyagi helyzete miatt csak elhanyagolt panelházban talál lakást. Dahlia és Ceci életét különös események árnyékolják be. A felettük lévő, üresen álló lakásból furcsa hangok hallatszanak éjszakánként, a plafonon pedig megjelenik egy makacs beázásfolt, amiből fekete víz csöpög egyenesen Dahliáék nappalijába. Ráadásul Ceci egyre furcsábban viselkedik az iskolában, folyton képzeletbeli barátnőjével van elfoglalva. Az idegileg megviselt anya számára lassan elmosódik a valóság és képzelet közötti határvonal." - forrás

Inkább dráma mint horror.  Szokásos módon kezdődik, tele van gyanús alakokkal,meg körülményekkel,de ezek valahogy nem bontakoznak ki valami jól.  Kicsit a Kör című film koppintás ezzel a holtestet a víztárolóban való megtalálással és a "leszel a mamám" kijelentésekkel...,hmm, sőt nagyon is koppintás.

Mikor az ember várja hogy de jó vége van,és belenyugszik,hogy ahha ez egy egyszerű kis klisés történet, kiderül,hogy nincs,mert még csak akkor jön az akció. De nem nevezném félelmetesnek,mert kiszámítható,a szellem alak nincs eltorzítva,a történések se nagyon ijesztőek. Viszont a lezárása inkább drámai,mert itt is megjelenik a tipikus önfeláldozó viselkedés az anya részéről
Spoiler. Én inkább furcsának gondoltam az egészet,mert  értem én,hogy a lányát védte a szellemtől,de ilyen megoldást még egy filmben se láttam - ami nem azt jelenti hogy nincs-,hogy akkor ő meghal. Értettem azt is benne,hogy azért teszi,hogy a lánya élhessen,de a legtöbb filmben mindig van más megoldás. Mert így meg a saját lányát hagyja magára,hogy egy vadidegen szellemgyerekkel legyen. Most persze ezt mindenki eldöntheti,hogy jó e vagy rossz. Nekem fura megoldás volt,amit nem úgy értek,hogy rossz. Spoiler vége.
Szeretem a drámákat,de valahogy mindig felkavarnak. Nem is tudom,hogy egy ennyi idős gyerek ,aki a filmben is van,hogy tudja ezt az esetet és végkifejletet feldolgozni. Egy pillanat alatt túllép rajta és nem azért mert rossz a színészi játék -ugyanis az szerintem eléggé jó- ,hanem így van megírva a sztori.
Értem én azt is,hogy sokszor akkor tudunk elszakadni a másiktól,ha még egyszer utoljára látjuk,de itt nem teltek el olyan drasztikusan nagy idők.  Mondjuk 2005ös filmről van szó és tudom,hogy nem volt olyan régen (na jó de), ahhoz képest szerintem nem rossz. Nincs tele felesleges látvány elemmel,meg felesleges ijesztgetésekkel sem. Egyszerű alap sztori ,kisebb koppintásokkal és egy drámai befejezéssel.  Nem akarták a véletlenre bízni.
De én belehaltam volna ennyi idősen lelkileg. Alapból fáj elveszteni valakit, nem ám ha ilyen közeli rokonról van szó. Egyszer nézhető szerintem. 

One missed call (2008) - Nem fogadott hívás

"Beth különös körülmények között veszítette el két barátját. Mindkettő rejtélyes telefonüzenetet kapott, melyben a saját haláltusájukat hallgathatták végig. Nem sokkal később valóban meghaltak, mégpedig oly módon,  ahogyan azt a telefonban hallották. A rendőrségen kétkedve fogadják a lány bejelentését. Csupán Jack Andrews felügyelő  hisz neki, aki hasonló körülmények között veszítette el a húgát. Jack és Beth a saját szakállára nyomozni kezd. Ám egyszer megszólal Beth mobilja. Bár nem veszi fel a különös hangon csörgő készüléket, a fenyegető  üzenet letörölhetetlenül ott marad a kijelzőjén." - forrás


Érdekes egy film volt és nem is tudok róla nagy dolgokat mondani,mert kicsit úgy érzem magam tőle,mintha sok különböző filmet néztem volna meg és nem értem mi van. Természetesen értem miről szól a film,de valamiért ezt is tele rakták olyan felesleges történésekkel,amik a sztori szempontjából pont nem kellettek volna.
Nagyon hülyén van össze rakva a film és nem is nehéz kitalálni miről szól. Adott egy főszereplő,aki egyetemista és rémes múlttal rendelkezik (ez még akkor el is ment volna,ha a múltja összefüggésbe lenne a jelen eseményekkel,de semmi). Igazából nem is tudom eldönteni,hogy mit akartak a film készítők.
Spoiler. Adott a szellemünk,aki telefonon terjedve,teljesen random hív fel embereket és akkor az két nap múlva meghal (mért nem 7 nap múlva?! :D Kicsike kis Kör).  Maga az ötlet,ahogy történik a hívás az szerintem nagyon jó. De maga a kivitelezés,mikor megtörtént a halál és jött a szellem,az nekem kicsit olyan kusza. Maga az indíték is,hogy ez a szellem miért öldököl-számára- van idegen embereket? Értem én,hogy meghalt nem túl kellemes módon,de ez kicsit olyan,hogy szerintem senki nem is tehet róla. Vagy mivel már az életben is kicsit erőszakos volt (ez csak annyiból derül ki keményen,hogy bántja a kisebbik tesóját), és akkor a halálban is az. Nem tudom eldönteni,mit akartak ezzel mondani.

Persze tettek egy kisebb csavart a filmben,mert az minden hova kell és akkor gyorsan az utolsó pár percben ledarálják a lényeget... De az is egy nagy marhaság szerintem,mert egyik szellem pusztítja el a másikat. De kérdem én: miért kellett ennyi embernek meghalnia,hogy lépjen a másik szellem? Vagy azért védte a főszereplőt,mert megtalálta a hullát? Vagy wtf?  Ezek amolyan nyitott kérdések. Ráadásul nekem nem úgy tűnt,mintha a gonosz szellem elpusztult volna,mert csak annyit láttunk amennyit és utána ennyi,vége volt a filmnek. Spoiler vége.

Egyedül az eltorzult  emberek tetszettek. Azok a maszkok zseniálisak voltak szerintem,kellően ijesztőek. Nem mondom,hogy a legfélelmetesebb dolog a világon,de azért megborzongatott és azért az is jó.

Szóval ha valaki látta a filmet,mesélje el,hogy ő hogy értelmezte,mert érdekelne más nézőpont is,mert lehet megint én bonyolítom túl (: Amúgy egyszer megnézősnek ez is elment,de soha többet.


2 megjegyzés:

  1. Hű, mind két filmet ezer éve láttam, kicsit homályosak róluk az emlékeim. Arra emlékszem, hogy a Dark Water-t megtörtént események ihlették, tényleg volt egy olyan haláleset, mikor egy nő a ház teteji víztárolóba fulladt és napokra rá vették észre. Viszont erre a gyerekes sztorira már nem emlékszem, meg kéne néznem újra. Azt hiszem, hogy nekem olyan egyszer nézős kategória volt.
    A nem fogadott hívást is láttam régebben, de csak a fura, eltorzított arcok maradtak meg belőle. Ebből arra következtetek, hogy a sztori nem foghatott meg annyira, mert semmit nem tudok belőle felidézni. Lehet, hogy ezt is pótolom :)

    VálaszTörlés
  2. Ezeket én is láttam, de töredékekre emlékszem csak, nagyon nem maradtak meg bennem. talán a One Missed Call jobban rémlik, mintha a Fekete vizet másodjára néztem volna végig (elaludtam első nekifutásra rajta).

    VálaszTörlés