Oldalak

2018. július 2., hétfő

Filmes élmények

Mostanában annyira nem jók ezek az élmények, mert mintha már direkt nem csinálnának jó filmeket. Az előzetesek alapján tökre tetszik egy kettő, de mire oda kerülünk, hogy na akkor essünk neki, rájövünk, hogy konkrétan mindent ellőttek az előzetesben- így az persze, hogy tetszett.
Mondjuk ahogy látom szerintem érdemes a Netflixre odafigyelni, mert eléggé jó filmeket kezdenek alakítani.

A mostani film/ filmek amiről muszáj szót ejteni az a Hang nélkül vagy ha úgy tetszik a Quiet Place.

"Világunkat látszólag sebezhetetlen, ragadozó lények foglalták el, melyek a legkisebb zajra is azonnal lecsapnak prédájukra, kíméletlen, halálos erővel. 
Egy leleményes családnak sikerült életben maradnia teljes csendben, úgy, hogy elnyomnak minden lehetséges zajt, ami a mindennapi életükkel jár. Egyik gyermekük már odaveszett a borzalomban, így a szülők és a két megmaradt gyermek a gyásztól sújtva küszködnek a túlélésért... és megpróbálnak minden lehetséges módon felkészülni egy újabb gyermek születésére... " - forrás

Én ezt a filmet eléggé vártam, de még Zoli is. Moziba sajnos nem jutottunk el rá, mert valahogy nem úgy hozta az élet, de így utólag már megértettem miért.
Nagyon vegyes érzelmeim vannak a filmmel kapcsolatban, mert ez lehetne irtózatosan jó. Sőt, történetileg rettenetesen odabasz, és az ember akar még belőle. Viszont ettől függetlenül szerintem rengeteg sebből vérzik a film.

Bocsánat, de valószínűleg tele lesz spoilerrel, szóval aki előbb meg akarja nézni, az akkor ne most olvassa.

Ahogy  a leírásban olvashatjátok egy családról szól egy elpusztult világban. Ez kicsit téves, mert nem egy család élte túl, hanem többen is - az egyik jelenetben ott van ha jól emlékszem.
Mi egy család életét látjuk, hogy hogyan rendezkedtek be miután ezek a szörnyen erős, giga éles hallással bíró szörnyek elfoglalták a földet és főleg emberekre vadásznak.
Fainul megjelenik a filmben a kis szakterületem- a fogyatékosság. Nekem nagyon tetszett, hogy a siket lány miatt az egész család képes a jelbeszédre, így kicsit könnyebb helyzetben vannak.

A hangulat is tetszett a filmben, mert kellően nyomasztó volt, és igazából a stresszt végig fenn tartották a film végéig, sőt nagyot szólt mikor a film első jelenteiben rögtön széttépik a legkisebb gyereket ♥ Na most itt igazából már előjöttek a negatív, kötekedő gondolatok vagy inkább kérdések, hogy miért olyan extra nehéz egy gyerekre oda figyelni?!  A fater cipelte a középső gyereket, ezt a legkisebb, döntésképtelen kisembert pedig ott hagyták, hogy jaj majd jön utánunk.  Why?  Erre mondom azt, hogy baromira nem kell mobiltelefon okostelefon ahhoz, hogy egy szülő felelőtlen legyen és szarjon a kölykére.

Ezután persze a szülők egy év után is gyászolták a gyereket és egymásra volt majdnem mindenki dühös, ment a flegmázás a tini lány felől a fater felé, a középső gyerek hisztizett a félelemtől.. Szóval idilli.
Na és mi a megoldás egy posztapokaliptikus világban, ahol ráadásul csak úgy maradsz életben, hogy kussolsz?! ?!
 Szülök egy gyereket természetesen :D 
Ugye érzitek?! Én olyan boldog voltam, hogy ezeknek a szülőknek a felelőtlensége nem állt meg annál, hogy egy döntésképtelen kölyköt magára hagytak egy ilyen világban, mondhatni ráhagytak dolgokat...hanem még gyereket is csinálnak ♥ Az év szülői díjat biztosan nekik adnám ^^

Természetesen jól tudom, hogy ez a lépés a rendező által egy direkt dolog volt, hogy ezzel is növelje a már amúgy is nagy feszültséget. Hiszen egy újszülött hogy lenne képes csendben maradni mikor a felsírás az első levegő vétele? Omg.
A filmben persze készülnek erre, nagyjából így egy- másfél év után jönnek rá, hogy lehet nem ártana egy hangszigetelt szoba ;) Tök király, hogy ennyi év után rájöttek erre.
Sokat agyaltam azon, hogy vajon a nem szándékos zajokat hogy nyomták el? Gondolok itt éjszaka a horkolásra, magában beszélésre, wc-zsre (hasmenés főleg), egy pukira, gyomor görcsre, illetve ami nekem nagyon nagy kérdésem, hogy kilométerekről meghallják ezek a lények ha a parketta recseg, de mikor ott vannak pár milliméterre az embertől, akkor nem hallják a szívverését?!?!?!?! Ezt így hogyan?

Szóval ez kicsit olyan szelektív dolog, mert van amire nagyon rámentek a készítők és van ami ugyanolyan felelőtlenül el van hanyagolva, mint a filmben az a kölyök akit megettek.
Igazából egyszerű a története, a gyerek meg is születik nagy nehezen (elismerésem, hogy tényleg hang nélkül vajúdott, érzéstelenítés és minden nélkül), mert hát pont akkor kell bent ólálkodnia egy lénynek mikor a nő szülni készül(és bár elvileg éreznek, de azt a nagy mennyiségű vért, meg izzadtságot szintén nem érzik közelről), aki közben ügyesen bele lép egy rozsdás szögbe tövig... és mégse kap vérmérgezést, pedig nem lett kezelve a seb. Tényleg respect! 

Meg azon is elgondolkodtam, hogy honnan volt áram? Mert láthatóan volt, viszont nem használták ki azt rendesen, hisz rögtön mehetett volna egy árammal teli kerítés a telek köré.
Az meg, hogy miért pont a kukoricáson keresztül csináltak maguknak járatot, nem tudom felfogni. Főleg ha tudom milyen lények kapkodhatnak el onnan bármikor.

A karakterek szemszögéből szerintem a fater volt a kőszikla, aki hatalmas lelki sebet hord magában mióta meghalt a gyereke, mert magát hibáztatja, hogy ez történt mert nem tudta megmenteni. Nyilvánvalóan nem csak az ő hibája,hanem mindenkié- mivel extra felelőtlenek, illetve a legnagyobb testvér adta neki a játékot annak ellenére, hogy a fater megtiltotta.
Mégis nekem a fater szikla szilárdsága tetszik, hogy védi a családot, hogy próbál rájönni ezeknek a lényeknek a gyengeségére- amit megmondom őszintén nem értem mért nem jöttek rá basszus :D

Én nem vagyok egy hú de nagyon okos ember így a reál tárgyakban, nem fogok sose képleteket levezetni, viszont józan paraszti ésszel: mi a fene pusztít el egy olyan lényt, ami ilyen extra élesen hall?! A film elején megmondtam, hogy mit kellene tenni, de ebben a filmben erre a végén jönnek rá és ráadásul nem a fater aki évekig kutatta, hanem a siket lánya. Naaagyon epic.

Visszatérve a faterhoz, hát nagy csalódás az a karakter a végére. Amennyire szerettem és elpusztíthatatlannak, józannak gondoltam annyira nagy bohócot csináltak a végére belőle, csakhogy bemutassák a nagy önfeláldozást... Akkora fuck off szerintem ez a befejezés, hogy nincsenek rá szavak.
Itt ez az ember, aki végig küzdi az életét, hogy védje a családját mindenáron és ez nagyon jól is megy neki. A filmből nem derül ki a szakmája, de mi arra tippeltünk, hogy valami mérnök szerűség lehet, hiszen olyan rendszereket szerel össze, hogy az ember csak les.
Tényleg képes megóvni a családot, erre az ő utolsó jelenete, hogy fogja és ami a kezében van balta, vagy kés (már nem is tudom pontosan, de fegyver), eldobja a fenébe és ordibálni kezd, hogy a gyerekeiről elterelje a lény figyelmét.. De miért?! Miért dobja el a fegyvert?
Persze tudja, hogy itt a vég, de akkor nem küzdök már? Hátha valami sikerül? Annyira bosszantó volt, mert az ő karakterének nem ez a lényege; ráadásul így mindenkit magára hagyott hogy csak eldobta az életét.

A film igazából nincs befejezve, de úgy igazából elkezdve se- azt olvastam, hogy lesz folytatása, hát nem várom.
Igazából se eleje, se vége az egésznek, semmi lényeges nem derül ki: hogy kik ezek az emberek, honnan jöttek, mit csináltak eddig, mi a szakmájuk, a lények honnan jöttek, hol a hadsereg, miért nem jöttek rá már mások hogyan kell elpusztítani? Bennem annyi de annyi kérdés van, hogy hihetetlen, bár biztos nem csak bennem és erre fognak a következő részben talán rámenni, hogy valami előzményt összedobnak.. ki tudja.
Persze ez lehet valaki számára jó is, hogy ennyi infót kapunk és örüljünk neki, minden mást az ember fantáziájára bíznak. Ez is egy opció.

Amúgy a szereplők nekem tetszettek, jól játszották amit kell. A végére a feleség - így hogy nem halt bele a vérmérgezésbe :D - egész kemény lett, plusz így, hogy rájöttek a gyenge pontjukra, ők ketten neki álltak a lányával irtani a lényeket. Igazából mivel nincs befejezés, rád van bízva a vége, ahogy írtam is. Zoli szerint mindenki meghalt, szerintem nem :D Teljesen jó.
A szörnyek is zseniálisan vannak kialakítva- nekem kicsit Venom keverékeknek tűnnek- de mind a megjelenésük, mind a látszólag sérthetetlenségük félelmet kelt. Mondjuk jó lett volna tudni, hogy ezek hogy kerültek ide- hogy az emberiség tehet róluk, vagy az űrből jöttek, esetleg a Föld küldte ránk mert elég volt?!

Úgyhogy igazából én nem panaszkodom a filmre, egyszer jó volt megnézni azért, de moziban semmiképpen sem- főleg ha szörcsögnek, meg esznek az emberek. Aki szereti az ilyen sejtelmesebb filmeket, aminek se eleje,se vége és rád van bízva a befejezés, annak ez jó időtöltés lehet. Én is nagy stresszbe voltam végig ez alatt a kb. másfél óra alatt, de hol a film miatt, hol pedig az emberi hülyeség miatt.

2 megjegyzés:

  1. Nem tudom, meg szeretném-e nézni, de szerintem teszek vele egy próbát. :)
    Amúgy mi is azon szoktunk töprengeni, hogy olyan, mintha manapság nem lennének jó filmek. :/
    Vagy csak a mi ingerküszöbünk magas?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nézd azért meg, mert nehogy azt gondold egyszer valaha is, hogy lemaradtál valami jóról :D
      Amúgy ezen mi is mindig agyalunk, és szerintem így is van: valóban nem készítenek jó filmeket :(

      Törlés